|

Prošla godina izjednačila rekord najtoplije ikada

Prošla godina izjednačila rekord najtoplije ikada
0
S
SRNA
12.1.2011. u 20:35
2
komentara
0

dijeljenja
Prošla godina izjednačila rekord najtoplije ikada
Prošla godina izjednačila je rekord 2005. godine kao najtoplija od kada se vodi evidencija o globalnoj temperaturi, saopštili su naučnici američke vlade u novom izvještaju o klimatskim promjenama.
Na planeti su tokom 2010. godine 34. godinu zaredom zabilježene više temperature od prosječne temperature za 20. vijek.

U prosjeku, 2010. i 2005. godine bile su toplije za 0,62 stepena Celzijusova od prosječne temperature za 20. vijek, navodi se u izvještaju.

Ove dvije godine ujedno su bile najtoplije od početka bilježenja globalne temperature 1880. godine.

Prošla godina takođe je donijela najviše padavina, iako su među regionima postojale velike razlike, navodi se u podacima Globalne mreže za istorijsku klimatologiju.

U Tihom okeanu formiralo se najmanje uragana od šezdesetih godina prošlog vijeka – samo tri uragana i sedam snažnih oluja, dok je situacija u Atlantskom okeanu bila sasvim drugačija sa 12 uragana i 18 snažnih oluja koje su dobile imena.

Analitičari su uočili promjene u vremenskim prilikama koje su doprinijele velikim poplavama u Pakistanu i toplotnom talasu u Rusiji. Oni smatraju da je za te događaje bila odgovorna "neobičnao snažna" planetarna vazdušna struja koja je trajala od juna do avgusta.

Stručnjak Bob Word sa Istraživačkog instituta u Londonu smatra da ovi podaci predstavljaju dokaze o klimatskim promjenama.

"Ovi novi podaci nedvosmisleno pokazuju da se Zemlja zagrijava i da je njena temperatura na rekordnom nivou", rekao je Word.

Podaci iz prošle godine takođe pokazuju da je nivo karbon dioksida u atmosferi dostigao 390 čestica po milionu, što je najviše u posljednjih 800.000 godina i za skoro 40 odsto više nego prije industrijske revolucije, kada je čovječanstvo počelo sve više da koristi fosilna goriva.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...