{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prošla godina izjednačila rekord najtoplije ikada

S
12.1.2011. u 20:35
0
2
Prošla godina izjednačila rekord najtoplije ikada
0
Prošla godina izjednačila rekord najtoplije ikada
Prošla godina izjednačila je rekord 2005. godine kao najtoplija od kada se vodi evidencija o globalnoj temperaturi, saopštili su naučnici američke vlade u novom izvještaju o klimatskim promjenama.
Na planeti su tokom 2010. godine 34. godinu zaredom zabilježene više temperature od prosječne temperature za 20. vijek.

U prosjeku, 2010. i 2005. godine bile su toplije za 0,62 stepena Celzijusova od prosječne temperature za 20. vijek, navodi se u izvještaju.

Ove dvije godine ujedno su bile najtoplije od početka bilježenja globalne temperature 1880. godine.

Prošla godina takođe je donijela najviše padavina, iako su među regionima postojale velike razlike, navodi se u podacima Globalne mreže za istorijsku klimatologiju.

U Tihom okeanu formiralo se najmanje uragana od šezdesetih godina prošlog vijeka – samo tri uragana i sedam snažnih oluja, dok je situacija u Atlantskom okeanu bila sasvim drugačija sa 12 uragana i 18 snažnih oluja koje su dobile imena.

Analitičari su uočili promjene u vremenskim prilikama koje su doprinijele velikim poplavama u Pakistanu i toplotnom talasu u Rusiji. Oni smatraju da je za te događaje bila odgovorna "neobičnao snažna" planetarna vazdušna struja koja je trajala od juna do avgusta.

Stručnjak Bob Word sa Istraživačkog instituta u Londonu smatra da ovi podaci predstavljaju dokaze o klimatskim promjenama.

"Ovi novi podaci nedvosmisleno pokazuju da se Zemlja zagrijava i da je njena temperatura na rekordnom nivou", rekao je Word.

Podaci iz prošle godine takođe pokazuju da je nivo karbon dioksida u atmosferi dostigao 390 čestica po milionu, što je najviše u posljednjih 800.000 godina i za skoro 40 odsto više nego prije industrijske revolucije, kada je čovječanstvo počelo sve više da koristi fosilna goriva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: