Proširenje najuspješnija politka Evropske unije

F
FENA
26.11.2009. u 10:43
0
0
Proširenje najuspješnija politka Evropske unije
0
Proširenje najuspješnija politka Evropske unije
Većina zastupnika Evropskog parlamenta podržala je u srijedu u Strasbourgu prijedlog rezolucije o strategiji proširenja, u kojoj se proširenje ocjenjuje jednom od najuspješnijih politika Evropske unije.
Zastupnici su raspravljali o prijedlogu rezolucije, koja je dan prije prihvaćena na Vanjskopolitičkom odboru. Riječ je o prijedlogu sastavljenom na na temelju izvještaja talijanskog zastupnika iz Evropske narodne stranke Gabriela Albertinija, a o kojem će se glasati u četvrtak.

Prijedlog rezolucije pokriva sve zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropskoj uniji. Rezolucije Evropskog parlamenta o proširenju pravno su neobvezujući tekstovi.

Što se Hrvatske tiče, u prijedlogu rezolucije izražava se uvjerenje "da se pristupni pregovori mogu završiti do sredine 2010. godine".

Od Hrvatske se traži da ubrza napore i ispuni sve potrebne kriterije i mjerila, između ostalog i da "omogući ICTY-u pristup traženim dokumentima u suđenjima za ratne zločine", prenosi Hina.

U raspravi je u ime predsjedništva EU-a sudjelovao švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, a u ime Evropske komisije povjerenik za proširenje Olli Rehn. Obojica su u svojim istupima istaknuli da je Hrvatska u završnoj fazi pristupnih pregovora.

- Proširenje se pokazalo najuspješnijom politikom koju je Evropska unija ikad poduzela. Nakon posljednjeg velikog proširenja, sada smo usredotočeni na zemlje jugoistočne Evrope, čije pristupanje neće biti ni brzo ni lako. Problemi su svima dobro poznati i svjesni smo da među nama postoje oni koji misle da im treba zatvoriti vrata. Mislim da bi to bila povijesna pogreška, rekao je Carl Bildt.

Nekolicina zastupnika s krajnje desnice izjasnilo se protiv članstva Turske, tražeći da se s njom prekinu pregovori.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn je ponovio da se Hrvatska "približava ciljnoj crti nakon četiri godine intenzivnih pregovora.

- Zagreb sada treba intenzivirati reformske napore, posebno u pravosuđu i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kako bi pregovori mogli biti zaključeni. Saradnja s ICTY-em ostaje obavezna, rekao je Rehn.

Njemački demokršćanski zastupnik Elmar Brok je istaknuo u svojoj raspravi da "svaka zemlja u procesu pristupanja treba biti ocjenjivana prema vlastitim zaslugama".

Njegov kolega iz bavarskog CSU-a Bernd Posselt rekao je kako Hrvatsku "treba primiti u EU sljedeće godine ili barem odrediti datum za ulazak i početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: