Evropski parlament
0

Pozitivna ocjena naporima Hrvatske i Makedonije ka članstvu u EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski parlamentarci dali su u srijedu pozitivnu ocjenu prošlogodišnjim naporima Hrvatske i Makedonije u dostizanju kriterija neophodnih za članstvo u Uniji, ali su napredak Turske u ostvarivanju kopenhaških kriterija ocijenili kao ograničen.

I Hrvatska i Makedonija i Turska moraju još, kako su procjenili parlamentarci, da rade na poboljšanju vladavine prava, slobode izražavanja, dobrosusjedskih odnosa, prava etničkih manjina, prava žena i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u rezolucijama usvojenim u srijedu, prenosi Tanjug.

U rezoluciji za Hrvatsku, koju je pripremio Hanes Svoboda, navodi se da se predpristupni pregovori mogu okončati u ovoj godini i da bi uspješno priključenje ove države Uniji dalo "pozitivan elan" procesu integracija ostalih država zapadnog Balkana.

Od Hrvatske se očekuje da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom i omogući sudu pristup dokumentima koja traži.

Ocijenjuje se da su napori u rješavanju bilateralnog pograničnog spora sa Slovenijom "stvorili mogućnost da se otvore sva preostala poglavlja" u pregovorima i poziva se Vijeće EU da što prije otvori poglavlje o pravosuđu i osnovnim ljudskim pravima.

Od 35 poglavlja, koliko ih ukupno ima u pregovorima, do sada je otvoreno 28, a 17 ih je zaključeno.

Za rezoluciju o Hrvatskoj glasala su 582 poslanika, dok ih je 24 bilo protiv, a 17 uzdržano.

Što se Makedonije tiče, parlamentarci očekuju da će pregovori s tom bivšom jugoslovenskom republikom započeti u "skoroj budućnosti" i traže od Vijeća EU da na samitu koji će biti održan u martu potvrdi preporuku Evropske komisije o otvaranju pregovora.

Parlamentarci su zatražili od makedonske i grčke vlade da "udvostruče napore na najvišem nivou kako bi pronašle obostrano prihvatljivo rješenje za spor oko imena" Makedonije i izrazili spremnost EU da pomogne u pregovaračkom procesu.

Za rezoluciju, koju je pripremio Zoran Taler, glasalo je 548 poslanika, 45 je bilo protiv, a 35 uzdržanih.

Kada je u pitanju Turska, u rezoluciji koju je pripremila Ria Omen-Ruyten, navodi se da je napredak u konkretnim reformama u toj zemlji tokom prošle godine bio ograničen i izražava žaljenje zbog neprovođenja Dodatnog protokola o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU i Turske već četvrtu godinu za redom.

  • Neuspjeh da se to učini može ozbiljno dalje ugroziti proces predpristupnih pregovora, upozorili su parlamentarci.

U rezoluciji se dodaje da bi turska vlada na "konkretan način" trebalo da doprinese sveobuhvatnom rješenju pitanja Kipra i da bi povlačenjem svojih snaga sa sjevera tog ostrva doprinijela stvaranju "odgovarajuće klime za pregovore".

Tokom debate o rezolucijama, poslanik Parlamenta i izvjestilac za Srbiju, Jelko Kacin pozvao je zemlje unije da "ne manipulišu datumima (za pristup država kandidata EU) koji nisu realni".

  • Godina 2014. koju neki danas nude budi lažne nade, nerealna očekivanja i zavarava politiku i javnost u tim državama. Samo realni pristup i korektnost s naše strane mogu da ojačaju proevropske snage, dok su lažna obećanja štetna i za njih i za nas. Budimo pošteni, budimo korektni, budimo vjerodostojni, poručio je Kacin.