{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pozitivna ocjena naporima Hrvatske i Makedonije ka članstvu u EU

F
10.2.2010. u 17:17
0
0
Pozitivna ocjena naporima Hrvatske i Makedonije ka članstvu u EU
0
Pozitivna ocjena naporima Hrvatske i Makedonije ka članstvu u EU
Foto: AP
Evropski parlamentarci dali su u srijedu pozitivnu ocjenu prošlogodišnjim naporima Hrvatske i Makedonije u dostizanju kriterija neophodnih za članstvo u Uniji, ali su napredak Turske u ostvarivanju kopenhaških kriterija ocijenili kao ograničen.
I Hrvatska i Makedonija i Turska moraju još, kako su procjenili parlamentarci, da rade na poboljšanju vladavine prava, slobode izražavanja, dobrosusjedskih odnosa, prava etničkih manjina, prava žena i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u rezolucijama usvojenim u srijedu, prenosi Tanjug.

U rezoluciji za Hrvatsku, koju je pripremio Hanes Svoboda, navodi se da se predpristupni pregovori mogu okončati u ovoj godini i da bi uspješno priključenje ove države Uniji dalo "pozitivan elan" procesu integracija ostalih država zapadnog Balkana.

Od Hrvatske se očekuje da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom i omogući sudu pristup dokumentima koja traži.

Ocijenjuje se da su napori u rješavanju bilateralnog pograničnog spora sa Slovenijom "stvorili mogućnost da se otvore sva preostala poglavlja" u pregovorima i poziva se Vijeće EU da što prije otvori poglavlje o pravosuđu i osnovnim ljudskim pravima.

Od 35 poglavlja, koliko ih ukupno ima u pregovorima, do sada je otvoreno 28, a 17 ih je zaključeno.

Za rezoluciju o Hrvatskoj glasala su 582 poslanika, dok ih je 24 bilo protiv, a 17 uzdržano.

Što se Makedonije tiče, parlamentarci očekuju da će pregovori s tom bivšom jugoslovenskom republikom započeti u "skoroj budućnosti" i traže od Vijeća EU da na samitu koji će biti održan u martu potvrdi preporuku Evropske komisije o otvaranju pregovora.

Parlamentarci su zatražili od makedonske i grčke vlade da "udvostruče napore na najvišem nivou kako bi pronašle obostrano prihvatljivo rješenje za spor oko imena" Makedonije i izrazili spremnost EU da pomogne u pregovaračkom procesu.

Za rezoluciju, koju je pripremio Zoran Taler, glasalo je 548 poslanika, 45 je bilo protiv, a 35 uzdržanih.

Kada je u pitanju Turska, u rezoluciji koju je pripremila Ria Omen-Ruyten, navodi se da je napredak u konkretnim reformama u toj zemlji tokom prošle godine bio ograničen i izražava žaljenje zbog neprovođenja Dodatnog protokola o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU i Turske već četvrtu godinu za redom.

- Neuspjeh da se to učini može ozbiljno dalje ugroziti proces predpristupnih pregovora, upozorili su parlamentarci.

U rezoluciji se dodaje da bi turska vlada na "konkretan način" trebalo da doprinese sveobuhvatnom rješenju pitanja Kipra i da bi povlačenjem svojih snaga sa sjevera tog ostrva doprinijela stvaranju "odgovarajuće klime za pregovore".

Tokom debate o rezolucijama, poslanik Parlamenta i izvjestilac za Srbiju, Jelko Kacin pozvao je zemlje unije da "ne manipulišu datumima (za pristup država kandidata EU) koji nisu realni".

- Godina 2014. koju neki danas nude budi lažne nade, nerealna očekivanja i zavarava politiku i javnost u tim državama. Samo realni pristup i korektnost s naše strane mogu da ojačaju proevropske snage, dok su lažna obećanja štetna i za njih i za nas. Budimo pošteni, budimo korektni, budimo vjerodostojni, poručio je Kacin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: