Stefan Fuele
0

"Proširenje je jedan od najvećih uspjeha EU"

FENA
Stefan Fuele
Stefan Fuele
Stefan Fuele, novoimenovani povjerenik za proširenje pri Evropskoj komisiji ocijenio je u petak uvečer da je proces proširenja Evropske unije jedan od najvećih uspjeha EU-a, a nastavak toga procesa jedan od najtežih zadataka pred kojima Unija danas stoji.

"Zato sam spreman raditi ne samo s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom već i s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherinom Ashton, čija je uloga za ovaj portfelj ključna", dodao je u saopćenju češki diplomat Fuele, prenijele su agencije.

Fuela je u petak zajedno s ostalim povjerenicima imenovao predsjednik EK-a Barroso. Dosadašnji povjerenik za proširenje finski političar Olli Rehn bit će zadužen za nadzor evropske monetarne politike.

Karijerni diplomat Fuele (47) sada je češki ministar za evropska pitanja, a tokom karijere bio je ambasador u Litvi i češki ambasador u NATO-u.

Fuele je istaknuo da Češka Republika, koja je pristupila EU-u 2004. godine, ima iskustvo u tome procesu, kao i da je tokom šestomjesečnog predsjedanja EU-om u prvoj polovici ove godine stekla poštovanje u zemljama koje pokušavaju provesti evropske integracije.

Hrvatska i Turska su zemlje kandidati s kojima EU pregovara o pristupanju najvećoj i najuspješnijoj regionalnoj integraciji u svijetu.

Makedonija je je kandidat, no njoj tek treba biti određen datum početka pregovora s Bruxellesom.

Evropska unija treba da se izjasni i o zahtjevima za kandidaturu Crne Gore i Albanije

Očekuje se da će zahtjeve za takav status uskoro podnijeti Srbija i eventualno Bosna i Hercegovina.

Sve te zemlje zapadnog Balkana su okončale ili su još u procesu Stabilizacije i pridruživanja (SSP) EU-u.

Fuele je također naveo da je veoma pozitivno što će u njegovoj nadležnosti biti i politika prema zemljama susjedama EU-a, čiji je glavni cilj proširenje zone stabilnosti. Novi povjerenik je pri tome mislio na zemlje nekadašnje članice Sovjetskog saveza koje nisu obuhvaćene SPP-om.

Politički analitičar Vit Benes iz Odbora za međunarodne poslove iz Praga, ocijenio je da je Češka računala na resor za energetiku, ali da joj je pripala "ne tako popularna zadaća proširenja EU-a".

"Glavni zadatak gospodina Fuela bit će sada da proširenje EU-a održi na tako visokoj razini i tako živim, kao njegov prethodnik Olli Rehn", rekao je Benes.