Bruxelles
0

Fuele očekuje dalje širenje EU-a tokom svog mandata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kandidat za evropskog povjerenika za proširenje Štefan Fuele izjavio je u utorak na saslušanju u Evropskom parlamentu da tokom svog petogodišnjeg mandata želi daljnje širenje Evropske unije (EU), ne spominjući nijednu zemlju pojedinačno.

"U sljedećih pet godina želim da pozovemo nove članice u EU", rekao je Fuele, odgovarajući na pitanje kakva je njegova vizija proširenja u sljedećih nekoliko godina.

On je istaknuo da zemljama zapadnog Balkana EU treba pomoći kako bi mogle provesti potrebne reforme, javila je Hina.

"Mislim da svi priznajemo da zemlje zapadnog Balkana nose veliku povijesnu i političku prtljagu, stoga im moramo pomoći koliko možemo, koristeći sve naše instrumente, kako bi se nastavile potrebne reforme tako da te zemlje mogu preuzeti ne samo prava nego i obaveze koje proizlaze iz članstva u Evropskoj uniji. Moj je prioritet da nijedna zemlja zapadnog Balkana ne ostane nepozvana", rekao je Fuele.

"Da bi nastavak proširenja bio uspješan, potrebno je u koristi toga procesa uvjeriti i evropske građane", rekao je Fuele.

"Taj proces ne može biti uspješan ako u njegove koristi ne uvjerimo evropske građane", rekao je Fuele.

Pred vanjskopolitičkim odborom u tokom je saslušanje imenovanog povjerenika Fuelea.

Saslušanje pred nadležnim parlamentarnim odborima moraju proći svi kandidati za povjerenike prije konačnog potvrđivanja nove Evropske komisije u Evropskom parlamentu.