Svijet
0

Proruski separatisti u Lugansku zauzeli dvije ukrajinske vojne baze

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Proruski separatisti na istoku Ukrajine u području Luganska zauzeli su još jednu ukrajinsku vojnu bazu. U međuvremenu, komandant NATO savezničkih snaga (SACEUR) general Philip Breedlove kazao je danas kako pojedine ruske snage na ukrajinskoj granici pokazuju namjeru da tu i ostanu

Sukobi ukrajinske vojske i separatista intenzivirali su se danas oko centra Luganska. Sukobi su trajali oko dva sata, a nakon prestanka paljbe utvrđeno je da je poginulo pet proruskih separatista. 

Separatisti su međutim danas zauzeli još jednu vojnu bazu ukrajinske vojske nakon što su jutros zauzeli i jednu od vojnih baza u području Luganska.

Philip Breedlove je kazao kako još uvijek ne može govoriti o tačnom broju ruskih snaga koje su ostale u toj regiji, dok američki izvori govore o mogućih sedam bataljona koji se tamo nalaze.

Breedlove je istakao kako je potrebno da NATO razmotri jedinice koje će dugoročno po potrebi ostati u ovoj zoni, imajući u vidu nove moguće opasnosti. Da bi NATO donio konačnu odluku, potrebno je odlučiti prvo o detaljima poput lokacije na kojoj će te jedinice biti smještene, da li će se i koliko zadržavati u jednoj regiji, da li će mijenjati mjesto, da li će biti rotacija i slično.

Čak i da ministri razgovaraju o dugoročnim planovima NATO-a, to još uvijek nisu definitivne odluke. Očekuje se da će definitivna odluka u vezi sa situacijom u Ukrajini biti donesena na Samitu NATO-a, koji će biti održan 4. i 5. septembra u Galleru.