Svijet
0

Propala inicijativa o većem učešću žena u upravnim odborima

FENA
Viviane Reding
Viviane Reding
Samo 24 evropske kompanije potpisale su inicijativu o većem učešću žena u upravnim odborima kompanija koju je prije godinu dana pokrenula evropska komesarka za pravdu Viviane Reding, prenosi portal European Voice.

Reding će početkom naredne sedmice predstaviti rezultate svoje inicijative o dobrovoljnom obavezivanju kompanija da povećaju učešće žena u svojim tijelima. Pretpostavlja se da će Reding prvo priznati neuspjeh inicijative, a da će onda predložiti da se zakonom predvide obavezne kvote za učešće žena u upravljačkim tijelima. Međutim, ta ideja nailazi na otpor u poslovnoj zajednici, ali i među njenim kolegama u Evropskoj komisiji.

Reding je prije godinu dana predstavila inicijativu da se kompanije dobrovoljno obavežu da povećaju prisustvo žena u upravnim odborima, ali je upozorila da će predložiti zakon o kvotama za žene ako se inicijativa koja je na dobrovoljnoj osnovi pokaže neuspješnom.

Cilj inicijative je bio da se broj žena u upravljačkim tijelima poveća na 30 posto do 2015. i na 40 posto do 2020. godine.

Iako ima naznaka da će još kompanija potpisati inicijativu u narednim danima, kao posljednji pokušaj da izbjegnu zakonsku obavezu, očekuje se da će Reding ocijeniti da je inicijativa propala.

Inicijativa je utoliko više neuspjela jer podaci pokazuju suprotan trend. Broj žena predsjednica odbora u 600 najvećih kompanija pao je s 20 na 19.

Izvori Europan Voicea navode da je Reding odlučna da zakonski regulira ovo pitanje jer je lično zainteresirana za to, ali da njen prijedlog nailazi na otpore u samoj Komisiji.