Na sigurnoj liniji
1

Pronašli način da sačuvaju svoje sinove: Ruska "elitna" jedinica koja je daleko od prve crte

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Mnogi su Rusi kritikovali članove ruske elite jer su svojim sinovima omogućili izbjegavanje mobilizacije ili služenja rata. Ipak, pronašli su "genijalno" rješenje, posebnu jedinicu za elitu, koja služi na sigurnoj udaljenosti od fronta.

Telegram kanal VChK-OGPU objavio je niz dokumenata koji dokumentiraju ono što nazivaju "odredom pajdaša" pod nazivom BARS-Kaskad, kojim je zapovijedao zamjenik Dume Dmitrij Sablin, zamjenik predsjednika Odbora Državne Dume za odbranu.

Prema dokumentima, BARS-Kaskad je formiran za članove Putinove stranke Jedinstvena Rusija "koji se nalaze na teritoriju novih konstitutivnih entiteta Ruske Federacije", odnosno okupiranih regija Ukrajine.

Anton, sin ruskog parlamentarca Dmitrya Sablina
Anton, sin ruskog parlamentarca Dmitrya Sablina

Njihove su dužnosti opisane kao "organiziranje rada humanitarnog štaba stranke, pružanje dobrovoljne pomoći Oružanim snagama Ruske Federacije, komunikacija s biračima koji žive na teritoriju ovih regija".

Dokumenti pokazuju da je nekoliko članova ruske Državne Dume angažovano na kratkim jednomjesečnim "poslovnim putovanjima" kao članovi BARS-Kaskad, uglavnom radeći kao operateri dronovima. Među njima je i Sablinov sin Anton, koji je kritikovan zbog izbjegavanja ratne službe.

Pripadnici BARS-Kaskada snimili su sebe kako lansiraju bespilotne letjelice za navođenje ruske artiljerijske vatre. Ovo je, kaže VChK-OGPU, "najudobnije mjesto za "služenje" jer osigurava potrebnu udaljenost od linije borbe."

Od oktobra 2022. godine BARS-Kaskad je glavno utočište za pripadnike političke elite za dobivanje priznanja "učešća u ratu", uključujući i za članove porodica. U njoj služi deset članova Dume, koji navodno kombinuju zakonodavstvo i borbu.

Izvori izvještavaju da je jedinica nova privatna vojna kompanija pripojena oružanim snagama "Narodne Republike Donjeck", nigdje nije registrovana, nema svoju pravnu službu, ali ima podršku Dume.

Oružje za svoje vojnike osigurava Ministarstvo odbrane, a zastupnici o svom trošku kupuju svo potrebno streljivo.

Pripadnici jedinice sa američkim oružjem
Pripadnici jedinice sa američkim oružjem

Pripadnici postrojbe pozirali su s NATO puškama M16, M4 i Heckler & Koch G3, vrlo nekonvencionalnim oružjem za Ruse – pokazujući svoj elitni status. Navodno su uglavnom vojnici specijalnih snaga, vjerojatno zaduženi za zaštitu VIP članova.

"Profesionalna vojska je ta koja se bori u jedinici. Zamjenici, da tako kažem, uzmu automatsku pušku i pucaju. Područja su prethodno očišćena i dana im je prilika da pucaju", kazao je izvor iz Dume.

Jedan zastupnik se hvali pucanjem na Ukrajince ujutro i distribucijom humanitarne pomoći popodne. Čečenski parlamentarci navodno imaju odvojene aranžmane, vode svoje tjelohranitelje sa sobom i drže se podalje od prvih linija.