Živi zakopani u Francuskoj
0

Pronađeni ostaci tijela njemačkih vojnika iz Prvog svjetskog rata

Sarajevo-x.com
U Francuskoj su pronađeni ostaci 21 tijela njemačkih vojnika koji su živi zakopani za vrijeme Prvog svjetskog rata, 94 godine nakon što su poginuli. Grupa vojnika poginula je nakon što je granata raznijela tunel u kojem su bili.

Francuski arheolozi su pronašli masovnu grobnicu za vrijeme iskopavanja u tom području radi gradnje puteva. Mnogi skeletni ostaci su u poziciji u kakvoj su bili kada je granata eksplodirala, što je naučnike nagnalo da porede ovu scenu sa scenom Pompeii.

Jedan skeletni ostatak ukazuje na to da je vojnik spavao u krevetu kada se desila tragedija, drugi je sjedio na klupi, a jedan je pronađen kako pokriva lice rukama. Pored ostataka tijela pronađene su i knige, kape, oružje, boce vina, naočale, čak i džepne knjige, u očuvanom stanju.

U tunelu dugom 90 metara pronađen je i skelet koze za koju se vjeruje da su je vojnici muzli kako bi dobili hranjivo mlijeko. Tunel je bio dovoljno velik da se u njemu sakrije 500 vojnika i imao je 16 izlaza. Planirano je da tunel ima grijanje, električnu energiju i minijaturni vodovod, međutim, Francuzi su napali sklonište 18. marta 1918. godine i u potpunosti ga zakopali.

Naučnici tvrde da je sve dobro očuvano zbog nedostatka zraka, vode ili svjetlosti. Tijela vojnika predata su Njemačkoj ratnoj komisiji za nestale i grobove.