Pronađena prva žrtva klizišta u Kini, spasioci i dalje tragaju za preživjelima

Klix.ba
22.12.2015. u 08:14
0
1
Pronađena prva žrtva klizišta u Kini, spasioci i dalje tragaju za preživjelima
0
1/8 Foto: EPA
2/8 Foto: EPA
3/8 Foto: EPA
4/8 Foto: EPA
5/8 Foto: EPA
6/8 Foto: EPA
7/8 Foto: EPA
8/8 Foto: EPA
Spasilačke ekipe koje tragaju za 85 osoba nestalih u ogromnom klizištu koje je zahvatilo 33 zgrade u kineskom gradu Shenzhenu pronašle su beživotno tijelo u ruševinama.
Državna agencija Xinhua je saopćila da je tijelo pronađeno u utorak nakon što je ogromno klizište u industrijskom distriktu u nedjelju zahvatilo ukupno 33 zgrade. Sedam osoba je spašeno, dok se 81 osoba smatra nestalom.

Klizište se pokrenulo kada se ogromna količina nakupljene zemlje i građevinskog otpada počela urušavati jer je postala nestabilna nakon obilnih kiša.

Tijelo prve pronađene žrtve je izvučeno oko 6:00 sati po lokalnom vremenu, a identitet još uvijek nije poznat. Radi se o prvoj pronađenoj žrtvi nakon klizišta.

Lokalni mediji javljaju da su spasilačke ekipe otkrile znakove života na nekoliko lokacija te su počeli kopati na šest mjesta.

Kineski nacionalni radio je saopćio da je grupa od devet osoba zarobljena u domu, međutim, zgrada je provjerena, a preživjeli nisu pronađeni.

U nedjelju je evakuisano 900 ljudi kada je klizište zahvatilo površinu od 380.000 kvadratnih metara, što je jednako površini 50 nogometnih terena. Na nekim mjestima je blato duboko i do 10 metara.

Zemlja i građevinski otpad su nagomilavani uz brdo u periodu od dvije godine.

U potrazi za preživjelima učestvuju hiljade ljudi, bageri i psi.

Ovo je četvrta velika nesreća u Kini ove godine. Tokom novogodišnje večeri se u Šangaju dogodio smrtonosni stampedo, potom se kruzer prevrnuo u rijeci Yangtze, a onda je i eksplodiralo skladište hemikalija u Tianjinu.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: