Svijet
5

Kina: Klizište uništilo 33 zgrade, spasioci tragaju za 91 osobom

Klix.ba
(Foto: EPA)
Stotine spasilaca tragaju za preživjelima nakon što je klizište zahvatilo 33 zgrade u južnom kineskom gradu Shenzhenu.

Sedam osoba je izvučeno iz ruševina s manjim povredama, a spasilačke ekipe tragaju za 91 osobom, saopćile su vlasti u Shenzhenu. Blizu 900 ljudi je evakuisano iz industrijskog parka nakon što je klizište zahvatilo 33 zgrade u nedjelju.

Grad Shenzhen je najveći kineski industrijski centar. Nalazi se u južnoj provinciji Guangdong i prostire se duž granice s Hong Kongom.

Klizište je zahvatilo veliko područje od 380.000 kvadratnih metara i na nekim dijelovima ga prekrilo sa 10 metara blata.

Kineska državna agencija Xinhua je saopćila da je klizište uzrokovala eksplozija plinovoda. Radnici su očistili blizu 400 metara oštećenog plinovoda i rade na njegovoj popravci.

Kineske spasilačke službe su saopćile da je klizište pokrenuto nakon što je velika količina tla i konstrukcijskog otpada postala nestabilna.

Stanovnici koji su evakuisani su čuli buku u trenutku klizišta, a amaterski snimci su pokazali kako je klizište zahvatilo i uništavalo zgrade.

Prije 30 godina je Shanzhen bio tiho ribarsko selo, ali je kineski lider Deng Xiaoping imao drugačije planove, pa je ovo mjesto transformisao u uspješnu ekonomsku zonu. Danas je grad okružen industrijskim parkovima.

Klizište koje je uništilo 33 zgrade pokrenulo se oko 11:40 sati u nedjelju. Među nestalim je 59 muškaraca i 32 žene. Znaci života su primijećeni na tri lokacije te se traga za preživjelim.