Kina: Klizište uništilo 33 zgrade, spasioci tragaju za 91 osobom

Klix.ba
21.12.2015. u 08:25
5
3
Kina: Klizište uništilo 33 zgrade, spasioci tragaju za 91 osobom
5
1/8 Foto: EPA
2/8 Foto: EPA
3/8 Foto: EPA
4/8 Foto: EPA
5/8 Foto: EPA
6/8 Foto: EPA
7/8 Foto: EPA
8/8 Foto: EPA
Stotine spasilaca tragaju za preživjelima nakon što je klizište zahvatilo 33 zgrade u južnom kineskom gradu Shenzhenu.
Sedam osoba je izvučeno iz ruševina s manjim povredama, a spasilačke ekipe tragaju za 91 osobom, saopćile su vlasti u Shenzhenu. Blizu 900 ljudi je evakuisano iz industrijskog parka nakon što je klizište zahvatilo 33 zgrade u nedjelju.


Grad Shenzhen je najveći kineski industrijski centar. Nalazi se u južnoj provinciji Guangdong i prostire se duž granice s Hong Kongom.

Klizište je zahvatilo veliko područje od 380.000 kvadratnih metara i na nekim dijelovima ga prekrilo sa 10 metara blata.

Kineska državna agencija Xinhua je saopćila da je klizište uzrokovala eksplozija plinovoda. Radnici su očistili blizu 400 metara oštećenog plinovoda i rade na njegovoj popravci.

Kineske spasilačke službe su saopćile da je klizište pokrenuto nakon što je velika količina tla i konstrukcijskog otpada postala nestabilna.

Stanovnici koji su evakuisani su čuli buku u trenutku klizišta, a amaterski snimci su pokazali kako je klizište zahvatilo i uništavalo zgrade.

Prije 30 godina je Shanzhen bio tiho ribarsko selo, ali je kineski lider Deng Xiaoping imao drugačije planove, pa je ovo mjesto transformisao u uspješnu ekonomsku zonu. Danas je grad okružen industrijskim parkovima.

Klizište koje je uništilo 33 zgrade pokrenulo se oko 11:40 sati u nedjelju. Među nestalim je 59 muškaraca i 32 žene. Znaci života su primijećeni na tri lokacije te se traga za preživjelim.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: