|

Pronađen sarkofag Isusa Krista u grobnici u Jerusalemu

Pronađen sarkofag Isusa Krista u grobnici u Jerusalemu
6
S
Sarajevo-x.com
3.3.2012. u 17:22
63
komentara
6

dijeljenja
Pronađen sarkofag Isusa Krista u grobnici u Jerusalemu
Dvojica režisera dokumentarnih filmova tvrde kako su pronašli ostatke Isusa Krista i njegove porodice u Jerusalemu.
Ove tvrdnje izazvale su mnogobrojne debate i kontoverze širom svijeta, pogotovo u kršćanskim religijskim krugovima. Bibliograf James Tabor i režiser Simcha Jacobovici navode kako su, osim Kristovog sarkofaga, pronašli i ostatke njegovih učenika. Ova dvojica istraživača tvrde kako sarkofazi potječu iz 1. stoljeća.

U istraživanju sarkofaga koristili su robotičku ruku na kojoj je bila ugrađena kamera. Grobnica, tvrde, sadrži kosturnicu sa natpisima koja sadrže imena Isusa, Marije i Josipa. Na jednoj od kosturnica piše "Juda, sin Isusov" što nagovještava da je Isus osnovao porodicu.

Daljnja analiza mjesta je pod veliki pitanjem jer židovske vjerske vlasti zabranjuju ometanja i bilo kakve radnje na grobnicama.


Mnogi religijski učenjaci i stručnjaci su skeptični po ovom pitanju. Jedan od njih je i Andrew Vaughn, izvršni direktor Američke škole za orijentalna istraživanja.

"Mogućnost da je njihova teorija istinita jednaka je nuli", kaže Vaughn.

Radikalne tvrdnje stoje u suprotnosti sa nekim glavnim kršćanskim uvjerenjima. Jedno od tih je i da je Isus Krist tjelesno uskrsnuo iz mrtvih i uzašao na nebo. Nadalje, nijedno Sveto pismo ne spominje da je Isus ikada bio oženjen ili da je imao djecu u više od 30 godina koliko je proveo na Zemlji.

Međutim, šta tačno sadrže sarkofazi i grobnice, utvrdit će se u budućnosti. Ako u njima ne budu ostaci Isusa Krista, moguće je da su to kosti Kristovih 12 učenika, prenosi Telegraph.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...