{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađen sarkofag Isusa Krista u grobnici u Jerusalemu

S
3.3.2012. u 17:22
6
63
Pronađen sarkofag Isusa Krista u grobnici u Jerusalemu
6
Pronađen sarkofag Isusa Krista u grobnici u Jerusalemu
Dvojica režisera dokumentarnih filmova tvrde kako su pronašli ostatke Isusa Krista i njegove porodice u Jerusalemu.
Ove tvrdnje izazvale su mnogobrojne debate i kontoverze širom svijeta, pogotovo u kršćanskim religijskim krugovima. Bibliograf James Tabor i režiser Simcha Jacobovici navode kako su, osim Kristovog sarkofaga, pronašli i ostatke njegovih učenika. Ova dvojica istraživača tvrde kako sarkofazi potječu iz 1. stoljeća.

U istraživanju sarkofaga koristili su robotičku ruku na kojoj je bila ugrađena kamera. Grobnica, tvrde, sadrži kosturnicu sa natpisima koja sadrže imena Isusa, Marije i Josipa. Na jednoj od kosturnica piše "Juda, sin Isusov" što nagovještava da je Isus osnovao porodicu.

Daljnja analiza mjesta je pod veliki pitanjem jer židovske vjerske vlasti zabranjuju ometanja i bilo kakve radnje na grobnicama.


Mnogi religijski učenjaci i stručnjaci su skeptični po ovom pitanju. Jedan od njih je i Andrew Vaughn, izvršni direktor Američke škole za orijentalna istraživanja.

"Mogućnost da je njihova teorija istinita jednaka je nuli", kaže Vaughn.

Radikalne tvrdnje stoje u suprotnosti sa nekim glavnim kršćanskim uvjerenjima. Jedno od tih je i da je Isus Krist tjelesno uskrsnuo iz mrtvih i uzašao na nebo. Nadalje, nijedno Sveto pismo ne spominje da je Isus ikada bio oženjen ili da je imao djecu u više od 30 godina koliko je proveo na Zemlji.

Međutim, šta tačno sadrže sarkofazi i grobnice, utvrdit će se u budućnosti. Ako u njima ne budu ostaci Isusa Krista, moguće je da su to kosti Kristovih 12 učenika, prenosi Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: