Snimljen osam godina prije ubistva
2

Pronađen neobjavljeni intervju sa Martinom Lutherom Kingom Jr.

Klix.ba
Martin Luther King Jr.
Martin Luther King Jr.
Pregledajući stvari na tavanu porodične kuće u Tennesseeju, jedan čovjek je pronašao rijetki audiointervju sa Martinom Lutherom Kingom Jr., urađen osam godina prije njegovog ubistva.

Stephen Tull je morao pronaći stari audiouređajkako bi mogao preslušati vrpcu sa natpisom "Dr. King intervju, 21. decembar 1960. godine". Ubrzo je shvatio da je to intervju koji je napravio njegov otac i namjeravao ga iskoristiti za pisanje knjige, koju nikada nije završio.

Njegov otac, koji sada ima više od 70 godina i nalazi se u staračkom domu, davno je planirao napisati knjigu o rasizmu koji je iskusio kao dijete i odrasla osoba u rodnoj Chattanoogi.

Za vrijeme intervjua, King je govorio o važnosti pokreta za ljudska prava, svojoj definiciji nenasilja te o tome kako mu je posjeta Africi otvorila oči.

Iako već postoji nekoliko snimaka Kingovih govora, historičari kažu da je ovaj novootkriveni intervju jedan od malobrojnih u kojem King govori o svojim aktivnostima u Africi.

"Imao sam priliku da razgovaram sa većinom lidera novih nezavisnih država u Africi. Razgovarao sam i sa vođama zemalja koje idu ka nezavisnosti. Mislim da se svi oni slažu da se u SAD-u mora riješiti problem rasnih predrasuda ukoliko mislimo zadržati vodstvo u svijetu", rekao je King tokom intervjua.