Pronađen u bazenu
2

King, najpoznatija žrtva policijske brutalnosti, pronađen mrtav

FENA
Rodney King, čovjek zbog čijeg su premlaćivanja prije 20 godina izbili masovni neredi na ulicama Los Angelesa, pronađen je mrtav.

BBC piše da je tijelo 47-godišnjeg Kinga pronašla je zaručnica na dnu bazena. Na njemu nije bilo vidljivih vanjskih povreda koje bi mogle sugerirati da je riječ o nasilnoj smrti.

Kinga je 1991. godine na ulici brutalno pretukla grupa policajaca. Jedan od slučajnih prolaznika snimio je premlaćivanje, a snimku su kasnije prikazale američke i svjetske TV stanice. Policajci koji su sudjelovali u mlaćenju Kinga sljedeće godine oslobođeni su optužbi za nasilje, a presuda je ogorčila crnačku zajednicu najvećeg kalifornijskog grada.

Nakon njenog izricanja mladi crnci masovno su preplavili losanđeleske ulice te se sukobili s policijom, a u tim je okršajima živote izgubilo oko 50 osoba dok ih je na hiljade povrijeđeno.

Rodney je zbog povreda mozga naknadno tužio grad i dobio nešto manje od četiri miliona dolara odštete.

Dvojica od četiri policajaca koji su pretukli i teško povrijedili Kinga kasnije su na ponovljenom suđenju proglašeni krivim te zatvoreni, prenose agencije.