Pronađen melamin u Nestle proizvodima

F
FENA
3.12.2008. u 11:44
0
2
Pronađen melamin u Nestle proizvodima
0
Pronađen melamin u Nestle proizvodima
Saudijske vlasti za hranu i lijekove saopćile su u srijedu da su otkrile otrovnu supstancu melamin u mlijeku u prahu proizvedenom u Kini, koje Nestle distribuira u zemlji.
U saopćenju objavljenom na internetskoj stranici vlasti preciziraju da su tragovi melamina pronađeni u kutijama s mlijekom u prahu marke Nesvita Pro-Bones, u pet proizvoda proizvedenih 2007. i 2008.

Otrovni prah je otkriven poslije analize 52 uzorka mliječnih proizvoda uvezenih u kraljevstvo. Vlasti navode da je "pronađeno pet uzoraka otrovanih melaminom", navodeći, između ostalih, Apollo Chocolate Wafer Cream proizveden u Maleziji.

Melamin je otrovna supstanca iz mlijeka u prahu koja izaziva tzv. kroničnu toksičnost tj. dugotrajno uzimanje toksičnih doza rezultira zdravstvenim problemima. Toksičnost samog melamina, i njegovog drugog oblika- melamin-cijanurata manifestira se pretežno u bubrezima, gdje dolazi do taloženja kristala, koje dovodi do bubrežnih kamenaca, akutnog ili kroničnog zatajenja bubrega kao i povećane vjerojatnosti za pojavu karcinoma bubrega.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: