Svijet
10

Pronađen dekret kojim je Trumpov djed protjeran iz Njemačke

Klix.ba
Friedrich Trump (Foto: Wikipedia)
Friedrich Trump (Foto: Wikipedia)
Friedrichu Trumpu, djedu novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih država Donalda Trumpa, 1905. godine, nakon što je izbjegao služenje vojnog roka, naređeno je da u roku od osam sedmica napusti Bavariju i ne vraća se.

Roland Paul, historičar iz Rhineland-Palatinate pronašao je dokument u lokalnim arhivima, a za tabloid Bild je rekao: "Friedrich Trump je emigrirao iz Njemačke u Sjedinjene Američke Države 1885. godine, nije prijavio svojoj državi da je otišao i da nije odslužio vojni rok, zbog čega su vlasti odbile pokušaj njegovog povratka".

Uredbom je naređeno da "američki državljanin Friedrich Trump" napusti to područje najkasnije 1. maja ili će biti deportovan. Opisana je kao "spektakularan komad papira" koji je "promijenio svijet historije".

Trump je rođen 1869. u Kallstadtu (sadašnji Rhineland-Palatinate). Zbog zlatne groznice je sa 16 godina emigrirao u SAD bježeći od siromaštva.

Kada se 1901. vratio u Kallstadt zaljubio se u Elisabeth Christa kojom se godinu dana kasnije oženio i vratio se s njom u SAD. Međutim, kada ga je savladala nostalgija i kada je poželio da se vrati u Njemačku vlasti su blokirale taj njegov pokušaj.

Nastojeći da obori kraljevski dekret od 27. februara 1905. godine Trump je napisao pismo princu Regentu Luitpoldu u kojem mu se obraća sa "veoma voljen, plemenit, mudar, pravedan i suveren vladar" i u njemu ga moli da ga ne deportira. Međutim, na njegove molbe princ se oglušio.