Nastavljeno raketiranje
445

Projektili ispaljeni iz Gaze tokom noći pali na Izrael, militanti žele "raznijeti Tel Aviv"

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Raketni napadi iz Gaze usmjereni na Izrael nastavljeni su tokom noći, javlja Russia Today.

Rakete iz Gaze su padale na južni dio Izraela nakon što je IDF odgovorio na prvobitni napad zračnim i tenkovskim napadom protiv Hamasa i grupe Islamski džihad.

Izrael tvrdi da je Hamas zajedno s Islamskim džihadom ispalio više od 430 raketa. Sirene za opasnost su se oglašavale tokom subote sve do ranog nedjeljnog jutra u Eshkolu, Ashkelonu i drugim gradovima koji su blizu Gaze. Jedan muškarac je poginuo u Ashkelonu kada je raketa pogodila njegovu kuću, a devet osoba je ranjeno.

Nekoliko sati kasnije su rakete pale na Be'er Shevu, najveći grad u južnom dijelu Izraela. Ovaj grad je obično meta Hamasovih dalekometnih projektila.

Mnoge rakete je presreo izraelski Iron Dome sistem odbrane. Nedugo nakon raketiranja Be'er Sheve, sistem je presretao projektile iznad Ashdoda udaljenog manje od 30 km od granice s Gazom.

Grupa Islamski džihad je objavila video kojim poziva na napad na nuklearno postrojenje u Dimoni, kao i na druge strateške ciljeve uključujući aerodrom Ben-Gurion. Na snimku se vidi kako militanti pune raketne bacače, kao i lista meta na kojoj su luka Ashdod i rafinerije u Haifi. Hamas je naveo i da je sljedeći cilj "raznijeti Tel Aviv".

Izrael je pokrenuo zračne napade kao odgovor pomenutim stranama, a avioni su tokom noći vršili granatiranja. Također, djelovali su i tenkovi, a pogođena su Hamasova postrojenja za proizvodnju oružja, kao i sjedište obavještajne službe. Također, uništeni su "teroristički tuneli" koje su militanti koristili za ulazak u Izrael.

U napadima je poginulo troje Palestinaca uključujući 14-mjesečnu bebu i njenu trudnu majku. Poginuo je i 22-godišnji mladić, ali nije poznato da li je bio civil ili pripadnik Hamasa. Najmanje osam Palestinaca je poginulo otkako su eskalirale tenzije u petak, a oko 30 civila je povrijeđeno. Na izraelskoj strani ima roje ranjenih.