Iran
0

Proizvedena prva veća količina više obogaćenog urana

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iran je uspio da proizvede prvu veću količinu više obogaćenog urana, izjavio je direktor iranske Agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi, uprkos zahtjevima Ujedinjenih nacija (UN) da obustavi nuklearni program i prijetnjama zapadnih zemalja da će uvesti sankcije.
  • Uran je obogaćen s oko 3,5 posto na 20 posto, koliko je potrebno da bi mogao da se koristi kao gorivo u reaktoru za medicinska istraživanja, rekao je Salehi, javila je iranska novinska agencije ISNA.

Salehi je rekao da je do sada proizvedeno pet kilograma urana obogaćenog do 20 posto, a da je malo više od 1,5 kilograma mjesečno potrebno za istraživački reaktor u Teheranu, prenosi AP.

Iako je za proizvodnju nukleranog oružja potrebno da uran bude obogaćen više od 90 posto, američki zvaničnici strahuju da je Iran sve bliži mogućnosti da proizvede nuklearno gorivo.

Washington se zalaže da Vijeće sigurnosti UN-a uvede četvrti set sankcija Iranu zbog odbijanja vlasti Islamske republike da prekinu program obogaćivanja urana, za koji zapadne sile sumnjaju da je namijenjen proizvodnji nuklearne bombe, a što Teheran negira.

Iran je nastavio da obogaćuje uran u februaru, poslije zastoja u pregovima o prijedlogu Međunarodne agencije za atomsku energiju, kojim je predviđeno da pošalje 1.100 kilograma nisko obogaćenog urana u inostranstvo, gdje bi bilo obogaćeno do 20 posto, a zatim vraćen u istraživački reaktor u Teheranu.

Time bi Iran ostao bez dovoljne količine urana za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran je zahtijevao neke izmjene prijedloga, između ostalog da zamjena urana bude istovremena ili da manje količine budu poslate u inostranstvo.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su odbacili te zahtjeve, tvrdeći da time ne bi bio ispunjen cilj zamjene.

U Iranu je u petak, povodom obilježavanja nacionalnog Dana nuklearne tehnologije, demonstrirana treća generacija centrifuga za obogaćivanje urana.

Te centrifuge imaju snagu separacije šest puta veću od onih prve generacije.

S tim centrifugama Iran bi mogao da proizvede dovoljno visoko obogaćenog urana za proizvodnju jedne nuklearne bombe u roku od godinu dana, prema riječima šefa američke Odbrambene obavještajne agencije general-potpukovnika Ronalda Burgesa.

U reaktoru u iranskoj prijestonici proizvode se medicinski izotopi, uključujući materijal za liječenje raka i drugih bolesti, a koji će se, prema tvrdnjama iranskih vlasti, koristiti za liječenje oko 850.000 osoba.