Državna televizija
0

Iran počeo proizvodnju obogaćenog urana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran je u utorak počeo proizvodnju visoko obogaćenoga nuklearnog goriva, zbog čega SAD zahtijeva od Vijeća sigurnosti UN-a usvajanje odgovarajuće rezolucije koja bi predvidjela nove sankcije toj zemlji, izvijestila je iranska državna televizija.

"Obogaćivanje urana do 20 posto počelo je u nuklearnoj elektrani u Natanzu pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju", prenijela je državna televizija riječi šefa iranske nuklearne agencije Alija Akbara Salehija.

Saleh je istaknuo da će Iran za preradu urana koristiti 164 centrifuge i mjesečno proizvoditi tri do pet kilograma visoko obogaćenoga nuklearnog goriva, prenio je Reuters.

Pentagon je u međuvremenu zatražio da Vijeće sigurnosti UN-a da za "nekoliko sedmica, a ne mjeseci" usvoji rezoluciju kojom će biti uveden četvrti set sankcija toj zemlji zbog nedostatka saradnje s međunarodnom zajednicom.

Iran, koji poriče da je njegov nuklearni program namijenjen u vojne svrhe, saopćio je u nedjelju da će početi proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto. Teheran uvjerava međunarodnu zajednicu da je proizvodnja namijenjena za medicinske reaktore, a ne u vojne svrhe.

Glasnogovornik nacionalne Organizacije za atomsku energiju Ali Shirzadian rekao je u utorak ujutro da je Iran počeo završne pripreme za proizvodnju visoko obogaćenoga nuklearnog goriva.

Iran je do sada proizvodio uran obogaćen do 3,5 posto, dok je 80 posto neophodno za proizvodnju nuklearne bombe.