Tajland
0

Produženo vanredno stanje za tri mjeseca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tajlandska vlada u utorak je produžila vanredno stanje u Bangkoku i 18 drugih pokrajina za tri mjeseca po preporuci vojnih zvaničnika.

Vlada je odlučila da ukine vanredno stanje u pet pokrajina - Si Sa Ket, Nan, Kalasin, Nakhon Pathom i Nakhon Sawan - saopćivši da se sigurnosno stanje u njima popravilo, dok ga je produžila u Bangkoku i većem dijelu sjevera i sjeveroistoka zemlje, javila je DPA.

U ponedjeljak je Centar za rješavanje vanrednih situacija (CRES), koga uglavnom čine vojni i policijski oficiri, saopćio da je vanredno stanje potrebno kao mjera predostrožnosti u cilju sprječavanja ponavljanja krvavih uličnih sukoba u kojima je u aprilu i maju ubijeno 90 osoba i povrijeđeno 1.885.

Vanredno stanje na snazi je od 7. aprila i trebalo bi isteći u srijedu.

Portparol CRES-a Sansern Kaewkamnerd izjavio je da su vojni zvaničnici zabrinuti kontinuiranim antivladinim govorima u Bangkoku u nekim sjevernim i sjevernoistočnim pokrajinama i nestankom vojnog naoružanja tokom protesta u aprilu.

Nakon odluke vlade, zamjenik portparola vlade Supachai Jaisamut, izjavio je da je u tri pokrajine u kojima je ukinuto vanredno stanje došlo do prekida agitacije pristalica bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, taođer poznatih kao "crvene košulje".

"U tim pokrajinama nema više prijetnje od "crvenih košulja". Uvijek možemo ponovo uvesti vanredno stanje ako nude nevolja", kazao je.

Pravila vanrednog stanja omogućuju hapšenja osumnjičenih na 30 dana ili više bez podizanja optužnice. Također omogućuju vlastima da zamrznu sredstva osumnjičenih i oslobađaju zvaničnike od krivičnog progona zbog zloupotrebe vlasti.

Između 400 i 500 osoba koji su učestvovali u demonstracijama, uključujući i sedam lidera, trenutno su u pritvoru na osnovu odredbi vanrednog stanja.

Ministar turizma i sporta Chumpol Silpa-Acha izjavio je kako ne očekuje da će produženje vanrednog stanja imati većih posljedica na turističku industriju od vitalnog značaja za zemlju.

"Sada se većina turista vraća na Tajland. Većina zemalja koje su objavile upozorenja od putovanja na Tajland sada su ih ukinule", kazao je ministar turizma i sporta.