Svijet
165

Prodavnica oružja u Njemačkoj natpisom poručila Bosancima i Hercegovcima: Zabranjen ulaz...

Klix.ba
Vlasnik prodavnice oružja u njemačkom gradu Dresdenu izazvao je ogorčenje na društvenim mrežama, nakon što je na Twitteru objavljen natpis sa ove prodavnice u kojem, na pet različitih jezika, stoji da je zabranjen ulaz za ljude bez njemačkog pasoša.

Tekst je osim na bosanski jezik, preveden i na albanski, arapski, perzijski i somalski jezik.

Tekst nije postavljen na njemačkom jeziku te su se brojni korisnici Twittera obrušili na vlasnika prodavnice optužujući ga za diskriminaciju.

Vlasnik radnje je za lokalne medije rekao da natpis nije bio preveden na njemački jezik jer "nije želio odvratiti svoje domaće mušterije". Nije želio komentarisati zašto je izabrao pet navedenih jezika za svoje upozorenje.

Advokat iz Dresdena Robert Uhlemann izjavio je za njemačke medije da bi vlasnik radnje mogao trpjeti i pravne posljedice zbog svog čina.

"Iako se radi o njegovoj privatnoj prodavnici, zabrana ulaska strancima nije dozvoljena u Njemačkoj. Bilo čiji ulazak u bilo koji objekat ne može zavisiti od porijekla ili boje kože te osobe", rekao je Uhlemann.

Istakao je i da stranci koji budu željeli ući u ovu prodavnicu oružja, a ulaz im ne bude dozvoljen, mogu podnijeti tužbu protiv vlasnika.