Tužna priča Afganistanke
0

Prodata i silovana u pritvoru trudna čeka pravdu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Blijeda mlada Afganistanka sa plavom maramom već sedam godina provodi u pritvorskoj jedinici u Kabulu gdje je prebačena nakon što je sud presudio da je kriva jer je pobjegla od kuće.

Šesnaestogodišnjakinju, čije ime nije objavljeno, prvo su prisilili da se vjeri za starijeg čovjeka, koji je njenom ocu ponudio 5.000 dolara za njenu ruku. Na drugoj strani, ona je već upoznala ljubav svog života.

"Bila sam vjerena za starijeg čovjeka i nisam bila sretna. Bio je toliko star da je farbao svoju bradu", kaže ova tinejdžerka u razgovoru za Reuters.

Sada je trudna i ne zna ko je otac njenog djeteta - vjerenik ili momak kojeg voli. U pritvoru u kojem je ranije bila je i silovana.

Pola djevojaka zaključanih u pritvorskim jedinicima širom Afganistana osumnjičeno je za kršenje morala, poput bježanja od kuće i preljuba. Onima koji pobjegnu na teret se stavlja "vlastito kidnapovanje", objasnila je Kimberly Motley, američka advokatica.

Pored kršenja morala, mnoge djevojke su osumnjičene i za ubistva, uglavnom ne zato što su one same ubile nekoga, već su učestvovale u tom djelu.

Afganistanke, posebno one u ruralnim krajevima, od malena uče da imaju pasivnu ulogu u društvu. Stoga se pred sudom najčešće stavljaju u poziciju u kojoj nemaju šansi za pobjedu.

"Ako progovore, znači da se protive tradiciji. Ako prešute, onda znači da prihvataju krivicu", tumači pravnica Motley.

U Afganistanu navodno postoji oko 30 pritvorskih jedinica sa oko 600 pritvorenika. Ipak, moguće je da je ovaj broj mnogo veći, piše Reuters.

U Kabulu pritvorski centar ograđen je visokim betonskim zidovima i bodljikavom žicom koja mladim prestupnicima blokira pogled u vanjski svijet.

Jedna od djevojaka sa crnom maramom na pitanje zašto je tu tiho odgovara: "Zato što sam pogriješila."