Patnje afganistanskih žena
0

Odsjekli joj uši i nos jer je osramotila porodicu supruga

Sarajevo-x.com
Talibanski sud u Afganistanu odlučio je da je 19-godišnja Bibi Aisha osramotila porodicu svog supruga te naredio da joj se odsijeku uši i nos. Ostavjena je u planinama kako bi iskrvarila do smrti i umrla. No, ona je preživjela, ali na žalost njena priča nije jedinstvena. Na hiljade žena dijeli sudbinu mlade Aishe.

Priča Bibi Aishe počinje još onda kada je napunila osam godina. Njen otac je još tada obećao Aishinu ruku jednoj porodici prema običaju nazvanom "baad“. Naime to je običaj kojim se rješavaju sporovi između dvaju posvađanih porodica.

Kada je napunila 16 godina Aisha odlazi u dom svog supruga, no njega tamo nije bilo jer se navodno borio u Pakistanu. Živjela je sa ocem svog supruga i desetoricom njegove braće, pripadnika talibanskog pokreta u provinciji Oruzgan.

"Dvije godine sam bila njihov zarobljenik“, priča Aisha za CNN.

Upravo zbog toga ona odlučuje pobjeći, te se povjerava susjedama koje joj obećavaju pomoć i uvjeravaju da će je odvesti u provinciju Kandahar. No, ni njihove namjere nisu bile časne. Čim su stigle na odredište pokušale su prodati Aishu, ali policija ih je uhapsila i zatvorila.

Aishu su držali u pritvoru zbog toga što je pobjegla od kuće. I iako bježanje nije nikakav zločin, u Afganistanu se to ipak smatra zločinom ukoliko ste žena.

Aisha je osuđena na tri godine zatvora, no predsjednik Hamid Karzai ju je pomilovao, te je kazna smanjena na pet mjeseci. Po isteku kazne svekar ju je pronašao i odveo nazad kući. Tada je prvi puta i upoznala svog supruga. On je došao iz Pakistana kako bi je izveo pred talibanski sud jer je osramotila njega i njegovu porodicu.

Talibanski sud je odlučio da joj se odjeku uši i nos. Barbarski čin počinio je njen suprug.

"Kada su mi odsjekli uši i nos onesvjestila sam se. Osjetila sam kao da je u mom nosu hladna voda. Otvorila sam oči i nisam mogla vidjeti ništa osim lokve krvi“, priča Aisha, čija je ljepota uprkos svemu tome zapanjujuća, a njeno samopouzdanje inspirirajuće.

Suprug ju je ostavio u planinama da iskrvari i umre, ali ona je preživjela.

Uz pomoć jednog američkog Tima za obnovu u Oruzganu i Organizacije žena za žene Afganistana ona je napokon dobila pomoć i neophodnu zaštitu. Aishi se uspjelo pomoći, no sličnu sudbinu dijeli još mnogo žena u Afganistanu koje pate u tišini.

Ujedinjene nacije procjenjuju da 90 posto žena u Afganistanu trpi neku vrstu zlostavljanja. U zemlji postoji samo osam sigurnih kuća koje pružaju utočište ugroženim ženama.

"Bibi Aisha je samo jedna od hiljadu djevojaka i žena u Afganistanu, ali i širom svijeta koja je pretrpjela ovakva zlostavljanja“, rekla je članica uprave Organizacije Žene za Žene Afganistana Estera Hyneman, koja ističe kako se danas ne pridaje puno pozornosti ženama u Afganistanu.