Dodijeljena za otkrivanje strukture DNK
0

Prodaje se Nobelova medalja iz 1953. godine

Klix.ba
Jedna od medalja dodijeljenih prije 60 godina za otkrivanje spiralne strukture DNK će se uskoro naći u prodaji. Medalje su tada dobila tri čovjeka.

Porodica jednog od njih sada planira prodati tu medalju zajedno sa diplomom koja se također dodjeljuje. Dio novca od prodaje će biti poklonjen raznim naučnim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

"Već dugo godina stoji skrivena. Tražimo nekoga ko će je uramiti i koristiti kao inspiraciju za buduće generacije naučnika", rekla je 36-godišnja Kindra Crick, unuka dobitnika Nobelove nagrade Francisa Cricka.

Francis Crick je preminuo 2004. godine u 88. godini.

Ova medalja je napravljena od 23-karatnog zlata i dodijeljena je za postignuća na polju biologije. Otkriće spiralne strukture DNK se smatra fundamentalnom osnovom moderne genetike.

Heritage Auctions, aukcijska kuća koja će organizovati prodaju, procjenjuje da medalja i diploma zajedno vrijede oko 500.000 dolara. Međutim, neki eksperti vjeruju da će cijena dostići i pet miliona dolara, piše Live Science.

Na aukciji će biti prodat i ček koji je potpisao Crick, njegov laboratorijski mantil, njegovi dnevnici i knjige. Porodica se također nada da će prodati i pismo koje je Francis poslao svom tada 12-godišnjem sinu Michaelu, u kojem objašnjava značaj svog otkrića.