50 puta više od ponuđene cijene
8

Napoleonov zaručnički prsten prodat za 730.000 eura

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Prsten koji je mladi Napoleon dao Josephine za njihove zaruke 1776. godine prodat je na aukciji za 730.000 eura. Pobjednička ponuda je 50 puta veća od one koju je aukcijska kuća očekivala (15,5 hiljada eura). Aukcija je održana u nedjelju na 250. godišnjicu Josephininog rođenja.

"Nisam mogla ni u najluđim snovima sanjati da će dostići toliku vrijednost. Odredili smo cijenu prema trenutnoj vrijednosti na tržištu, bez dodatne vrijednosti za porijeklo. Naš posao nije da kažemo ponuđačima koliko će platiti za historijsku nagradu", rekla je Emily Villane iz aukcijske kuće Osenat.

Aukcijska kuća opisala je prsten iz 18. stoljeća kao jednostavan krug koji krase dva dragulja u obliku kruške, plavi safir i dijamant, koji su postavljeni u suprotnim smjerovima.

"U to vrijeme Napoleon je imao malo novca. Prsten je prilično jednostavan", objasnila je uposlenica aukcijske kuće Jean-Christophe Chataignier. Prsten je sačuvan zbog činjenice da je muškarac koji ga je poklonio svojoj izabranici postao imperator Francuske. Iako su se razveli, Josephine je prsten sačuvala i prenosio se s generacije na generaciju.

Pobjednik aukcije odlučio je ostati anoniman.