Svijet
5

Procurili tajni planovi Kine o hapšenju Kim Jong-una

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski mediji su objavili tajne dokumente kineske vojske koja je počela pripremati planove za slučaj potpunog urušavanja sjevernokorejskog režima Kim Jong-una.

Kineske vlasti su na taj način pokazale uvjerenost da vladavina ekscentričnog Kim Jong-una neće još dugo trajati, ocjenjuje britanski Telegraph.

Prema scenariju koji je procurio u javnost, kineski bi vojnici, nakon kolapsa režima, uhapsili kompletno sjevernokorejsko vodstvo, a za slučaj izbijanja građanskih nemira, s kineske bi strane granice sagradili prihvatne centre zbog mogućeg izbjegličkog vala.

“Iz iskustava s urušavanjem nekih drugih diktatura, kao što su SSSR ili Gadafijeva Libija, možemo zaključiti: što je režim totalitarniji to je njegov pad teži, ali i brži”, rekao je za britanski Telegraph Jun Okumura iz japanskog Instituta za globalna pitanja.

Prije nekoliko dana Peking je javno upozorio Sjevernu Koreju zbog mogućeg četvrtog nuklearnog eksperimenta. U upozorenju se navodi da Kina nipošto nema namjeru dozvoliti da joj u blizini granice zavlada haos ili ratno stanje.