Independent
0

Problem eurozone nije u likvidnosti, već u solventnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Golemi paket pomoći za posustale ekonomije eurozone nije uspio smiriti financijska tržišta i nije teško vidjeti zašto, piše u petak londonski The Independent.

Problem eurozone ne leži u odsutnosti likvidnosti, već u krizi solventnosti. Zemlje poput Grčke, Španjolske i Portugala morat će dramatično skresati javnu potrošnju u sljedećih nekoliko godina, što bi lako moglo gurnuti njihovu ekonomiju u recesiju.

Pitanje je hoće li vlade uspjeti da se održe na vlasti zbog tako strogih mjera stezanja kaiša, a nije jasno ni kako će kasnije osigurati ekonomski rast. Odsustvo odgovora na takva pitanja su zabrinula investitore, piše Independent.

Cijela Evropa se mora ozbiljno pozabaviti ekonomskom situacijom, ali najveća odgovornost za njeno rješavanje pripada Njemačkoj, kao ekonomskom gigantu eurozone.

Berlin mora odlučiti je li zaista spreman učiniti ono što je potrebno da odbrani integritet jedinstvene valute. Paket pomoći nije dovoljan.

Njemačka će morati izraditi plan za restrukturiranje dijela duga ekonomski slabijih zemalja. Također će morati poduzeti mjere da se poveća potražnja u njemačkoj ekonomiji, kako bi periferne evropske nacije mogle osigurati ekonomski rast.

Njemačka može zadržati aktualni ekonomski model štednje i izvoza ili može održati eurozonu. Postaje sve jasnije da ne može učiniti oboje, piše Independent.