|

Priznat ćemo neovisnost Kosova uz neke uvjete

Priznat ćemo neovisnost Kosova uz neke uvjete
0
S
SRNA
8.12.2010. u 08:57
6
komentara
0

dijeljenja
Priznat ćemo neovisnost Kosova uz neke uvjete Radičova: Moramo mijenjati pristup
Premijer Slovačke Iveta Radičova izjavila je da će njena zemlja priznati nezavisnost Kosova samo ako se Beograd s tim bude prethodno složio.
Ona je rekla da je okvir za slovački pristup Kosovu bila Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Deklaracija slovačke Vlade iz marta 2007. u kojoj se ističe da rješenje kosovskog pitanja mora da poštuje legitimne interese Srbije, Povelju UN i druga akta međunarodnog prava, i dodala da Slovačka "mora da misli o tome da promijeni svoj pristup zbog odluke Međunarodnog suda pravde".

"Ipak, Slovačka je otvorena da razgovara o pitanju pozicije Kosova, s relevantnim partnerima, da bi se pronašlo rješenje. Moramo da mislimo o tome da promijenimo naš pristup zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu prema kojoj kosovska jednostrana deklaracija nezavisnosti od Srbije od 17. februara 2008. godine nije prekršila međunarodno pravo", istakla je ona.

Radičova je u izjavi za "Večernje novosti" naglasila da je Slovačkoj potrebna saglasnost Srbije s nezavisnošću Kosova.

"Nadamo se da će Srbija i Kosovo naći neki modus vivendi u bilateralnim razgovorima. Predstavnici Srbije i Kosova treba da nađu mirno rješenje. Poslije toga, nećemo vidjeti nikakvu prepreku da priznamo nezavisnost Kosova", rekla je ona.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...