Svijet
0

Pritvorenici u Sheveningenu su stari i gojazni

FENA
Sheveningen (Foto: Spiegel)
Sheveningen (Foto: Spiegel)
Prosjek starosti pritvorenika u Haškom tribunalu (ICTY) veći je gotovo dvostruko od prosjeka u nacionalnim zatvorima u svijetu i iznosi 57,4 godine, a čak 78 posto njih je prema standardima toga suda gojazno.

Glasnogovornica ICTY-a Nerma Jelačić je u izjavi za Tanjug kao primjer navela da prosjek starosti pritvorenika u Australiji iznosi 35, a u Škotskoj 30 godina.

Prema podacima ICTY-a, pritvorenici u Sheveningenu najviše boluju od srčanih tegoba izazvanih niskim ili visokim krvnim tlakom, njih čak 66 posto, zatim od problema s kičmom, 34 posto, a više od tri četvrtine ukupnog broja svih pritvorenika patilo je ili pati od pretilosti - 78 posto.

Glasnogovornica ICTY-a je naglasila da svi pritvorenici imaju adekvatnu medicinsku njegu i da se o njihovom zdravlju redovito brinu liječnici i medicinske sestre, kao i posebno angažirani specijalisti, kada se za to ukaže potreba.

Što se tiče posebnih operacija i njege koju zahtijevaju pritvorenici, kao što je liječenje u državi porijekla, o njima odlučuje sud u svakom konkretnom slučaju, navela je Jelačić.

Isti je slučaj i kada pritvorenik zatraži da ga pregleda neki određeni ljekar koga on želi odabrati, dodala je.

Svih 36 haških pritvorenika ima pravo na šetnju svakog dana, koja im se preporučuje u trajanju od najmanje sat vremena, zatim na korištenje teretane, kao i na sudjelovanje u timskim sportovima.

Bez obzira na tretman, njih 10, od oko 150 pritvorenika koliko ih je prošlo kroz zatvor u Sheveningenu, tu je i okončalo svoj život, a među njima je i bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević, koji je patio od srčanih problema.