{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pretrpani zatvori su pravo leglo side

F
23.7.2010. u 19:50
0
7
Pretrpani zatvori su pravo leglo side
0
Pretrpani zatvori su pravo leglo side
Foto: AFP
Pretrpani zatvori su pravo leglo side, upozorio je u petak vodeći istražitelj Ujedinjenih naroda za torture i kaznene mjere Manfred Nowak na Međunarodnoj konferenciji o sidi u Beču.
Kažnjenici se često drže u nehumanim uvjetima, u kojima se HIV virus širi korištenjem nesteriliziranog pribora za ubrizgavanje droge, seksualnim kontaktima, tetoviranjem i dijeljenjem brijača, izjavio je Nowak, a prenio Reuters.

Ocjenjujući da danas vlada "globalna kriza zatvora", on je zatražio da vlasti informiraju zatvorenike o riziku prenošenja HIV virusa i osiguraju im besplatne kondome, testiranje na HIV i savjetodavne usluge.

Dužnosnik UN-a se također založio za osiguravanje besplatnih igala i šprica za zatvorenike i za provedbu terapije supstitucije opijata, uključujući i liječenje ovisnika metadonom.

"Znanost nam tačno kaže što treba da učinimo, a primjena toga je samo stvar političke volje", istaknuo je Nowak, dodajući da bi i zatvorski čuvari trebali ispunjavaju svoju obavezu sprečavanja silovanja i drugih oblika prisile među zatvorenicima.

Nowak je ocijenio kako bi jedna od najvažnijih mjera da se spriječi širenje HIV virusa među zatvorenicima bilo smanjivanje pretrpanosti zatvora, jer to vodi nasilju i uvjetima koji pogoduju širenju virusa.

Mada je teško doći do tačnih podataka o tome, Nowak tvrdi da je postotak zaraženih HIV-om po zatvorima općenito mnogo veći nego među ostalom populacijom zemlje u kojoj se zatvor nalazi.

On je kao primjer spomenuo Ukrajinu, u kojoj je zaraženost HIV virusom deset puta veća među zatvorenicima nego među ostalom populacijom.

"Zdravlje u zatvoru je javno zdravlje", naglasio je Nowak, ilustrirajući takav stav činjenicom da u svijetu svake godine u zatvore uđe ili iz njih bude pušteno oko 30 milijuna ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: