{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pretrpani zatvori su pravo leglo side

F
23.7.2010. u 19:50
0
7
Pretrpani zatvori su pravo leglo side
0
Pretrpani zatvori su pravo leglo side
Foto: AFP
Pretrpani zatvori su pravo leglo side, upozorio je u petak vodeći istražitelj Ujedinjenih naroda za torture i kaznene mjere Manfred Nowak na Međunarodnoj konferenciji o sidi u Beču.
Kažnjenici se često drže u nehumanim uvjetima, u kojima se HIV virus širi korištenjem nesteriliziranog pribora za ubrizgavanje droge, seksualnim kontaktima, tetoviranjem i dijeljenjem brijača, izjavio je Nowak, a prenio Reuters.

Ocjenjujući da danas vlada "globalna kriza zatvora", on je zatražio da vlasti informiraju zatvorenike o riziku prenošenja HIV virusa i osiguraju im besplatne kondome, testiranje na HIV i savjetodavne usluge.

Dužnosnik UN-a se također založio za osiguravanje besplatnih igala i šprica za zatvorenike i za provedbu terapije supstitucije opijata, uključujući i liječenje ovisnika metadonom.

"Znanost nam tačno kaže što treba da učinimo, a primjena toga je samo stvar političke volje", istaknuo je Nowak, dodajući da bi i zatvorski čuvari trebali ispunjavaju svoju obavezu sprečavanja silovanja i drugih oblika prisile među zatvorenicima.

Nowak je ocijenio kako bi jedna od najvažnijih mjera da se spriječi širenje HIV virusa među zatvorenicima bilo smanjivanje pretrpanosti zatvora, jer to vodi nasilju i uvjetima koji pogoduju širenju virusa.

Mada je teško doći do tačnih podataka o tome, Nowak tvrdi da je postotak zaraženih HIV-om po zatvorima općenito mnogo veći nego među ostalom populacijom zemlje u kojoj se zatvor nalazi.

On je kao primjer spomenuo Ukrajinu, u kojoj je zaraženost HIV virusom deset puta veća među zatvorenicima nego među ostalom populacijom.

"Zdravlje u zatvoru je javno zdravlje", naglasio je Nowak, ilustrirajući takav stav činjenicom da u svijetu svake godine u zatvore uđe ili iz njih bude pušteno oko 30 milijuna ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: