Regija
0

Prekobrojni robijaši u hrvatskim zatvorima

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zatvori u Hrvatskoj imaju kapacitet od 3.500 mjesta ali u njima robija oko 5.000 zatvorenika, što znači da je u zatvorima oko 40 posto prekobrojnih.

Nagli porast broja zatvorenika bilježi se od 2005. godine, a šef Uprave za zatvorski sistem Branko Peran u izjavi za "Jutarnji list" pojašnjava da su razlozi za to porast kriminala ali i činjenica da se hrvatsko pravosuđe tih godina stabilizovalo nakon dugotrajnog rada u ratnim i poratnim godinama.

Peran najavljuje da će u Hrvatskoj do kraja godine biti  otvoreno još 420 mjesta u zatvoru u Glini, nakon čega slijedi dogradnja zatvora u Zagrebu čime će se dobiti dodatnih 376 mjesta, a novi zatvor trebao bi biti izgrađen u Šibeniku do 2016. godine sa kapacitetom za 1.230 zatvorenika. 

Rasterećenje unutar hrvatskih zatvora donijet će i izmjene zakona koje omogućavaju da se izdržavanje kraćih kazni zamijeni društveno korisnim radom, kao i mogućnost određivanja kućnog pritvora kao sudske sankcije s obzirom da je sada svaki četvrti štićenik zatvora pritvorenik, a ne zatvorenik. 

Pretrpanost zatvora nije samo problem Hrvatske, nego i većine evropskih zemalja gdje je u prosjeku u zatvorima 30 posto više zatvorenika od predviđenih kapaciteta.