Odluka parlamenta
159

Pritisci ekologa nisu urodili plodom: Nuklearna energija u EU postaje ekološki prihvatljiva

V. K.
Evropski parlament potvrdio odluku Evropske komisije (Foto: Shutterstock)
Evropski parlament potvrdio odluku Evropske komisije (Foto: Shutterstock)
Zastupnici u Evropskom parlamentu podržali su na današnjem zasjedanju plan da se ulaganja u nuklearnu i plin definiraju kao "zelena" odnosno održiva.

Uprkos kritikama ekoloških i klimatskih aktivista, samo 278 europarlamentaraca glasalo je protiv ovakvog zakonskog akta što je bilo nedovoljno da bi se spriječilo njegovo usvajanje.

Ovim zakonskim rješenjem, tačnije dopunskim aktom, privatne investicije usmjerit će se u održive ekonomske aktivnosti čime bi se trebala podržati borba protiv klimatskih promjena. Kao prvi korak u tom smjeru, još 2021. godine je odlučeno da se će se proizvodnja električne energije pomoću solarnih panela i energije vjetra klasificirati kao klimatski prihvatljiva.

Krajem prošle godine, pod pritiskom nekoliko država članica EU, Komisija Evropske unije predložila je da se i ulaganje u plinsku i nuklearnu energiju također definira kao klimatski prihvatljivo. Ova zakonska rješenja prije svega su predlagale Francuska i Njemačka.

Ipak, protivnici ovakvog zakonskog rješenja, prije svega ekološke nevladine organizacije, smatraju da bi ovakav zakon mogao dovesti do toga da se milijarde eura ulože u ove sektore umjesto u obnovljive izvore energije ili druge "zelene" tehnologije.

Sprovođenje prijedloga Evropske komisije još uvijek se može spriječiti, a za to je potrebno da se protiv ovog rješenja izjasni najmanje 20 država EU koje predstavljaju najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije.

Međutim, s obzirom na interes mnogih država za korištenje nuklearne energije, krizu koja proizilazi iz rata u Ukrajini i odnosa s Rusijom, gotovo je nemoguće očekivati kako će se do 11. jula u Vijeću Evropske unije pojaviti odgovarajuća većina koja bi glasala protiv ove odluke.