{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prirodne katastrofe podsjetnik su da čovječanstvo nije svemoćno"

F
17.4.2011. u 18:00
0
35
"Prirodne katastrofe podsjetnik su da čovječanstvo nije svemoćno"
0
"Prirodne katastrofe podsjetnik su da čovječanstvo nije svemoćno"
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI na katoličkoj proslavi Cvjetnice, nedjelje prije Uskrsa, vjernicima je u Rimu rekao da će svaka osoba platiti za ponos povjeruje li da će mu tehnologija dati Božiju moć.
Na ugodnom rimskom suncu okupilo se više od 40 hiljada ljudi koji s palminim i maslinovim grančicama obilježavaju Isusov ulazak u Jerusalem sedmicu dana prije raspeća.

Papa, koji je u subotu navršio 84 godine, propovijed je ispleo oko teme čovjekovog odnosa s Bogom i kako tom odnosu katkad zaprijeti tehnologija.

"Od početka muškarac i žena su ispunjeni, a to je istina danas kao što je uvijek i bila, željom da budu 'bogoliki', da svojom moći dosegnu Božije visine", rekao je Papa odjeven u raskošnu crveno-zlatnu odoru.

"Čovječanstvo je uspjelo postići toliko toga: letimo! Vidimo, čujemo i razgovaramo jedni s drugima s kraja na kraj svijeta. A ipak je moćna sila teža koja nas vuče dolje", rekao je.

Veliki napredak tehnologije unaprijedio je čovjekov život, rekao je Papa, ali povećale su i mogućnosti za zlo, a nedavne prirodne katastrofe podsjetnik su, ako je podsjetnik uopće potreban, da čovječanstvo nije svemoćno.

Želi li čovjek s Bogom uspostaviti odnos, prvo mora "napustiti ponos i želju da postane Bogom", rekao je Papa, koji očekuje šesti Uskrs otkako je duhovni predvodnik 1,2 milijarde katolika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: