Papa Benedict XVI
0

"Prirodne katastrofe podsjetnik su da čovječanstvo nije svemoćno"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI na katoličkoj proslavi Cvjetnice, nedjelje prije Uskrsa, vjernicima je u Rimu rekao da će svaka osoba platiti za ponos povjeruje li da će mu tehnologija dati Božiju moć.

Na ugodnom rimskom suncu okupilo se više od 40 hiljada ljudi koji s palminim i maslinovim grančicama obilježavaju Isusov ulazak u Jerusalem sedmicu dana prije raspeća.

Papa, koji je u subotu navršio 84 godine, propovijed je ispleo oko teme čovjekovog odnosa s Bogom i kako tom odnosu katkad zaprijeti tehnologija.

"Od početka muškarac i žena su ispunjeni, a to je istina danas kao što je uvijek i bila, željom da budu 'bogoliki', da svojom moći dosegnu Božije visine", rekao je Papa odjeven u raskošnu crveno-zlatnu odoru.

"Čovječanstvo je uspjelo postići toliko toga: letimo! Vidimo, čujemo i razgovaramo jedni s drugima s kraja na kraj svijeta. A ipak je moćna sila teža koja nas vuče dolje", rekao je.

Veliki napredak tehnologije unaprijedio je čovjekov život, rekao je Papa, ali povećale su i mogućnosti za zlo, a nedavne prirodne katastrofe podsjetnik su, ako je podsjetnik uopće potreban, da čovječanstvo nije svemoćno.

Želi li čovjek s Bogom uspostaviti odnos, prvo mora "napustiti ponos i želju da postane Bogom", rekao je Papa, koji očekuje šesti Uskrs otkako je duhovni predvodnik 1,2 milijarde katolika.