Prirodne katastrofe koštale 160 milijardi dolara

S
SRNA
3.1.2013. u 16:04
0
0
Prirodne katastrofe koštale 160 milijardi dolara
0
Prirodne katastrofe koštale 160 milijardi dolara
Prirodne katastrofe, uključujući američki uragan Sandy, nanijele su prošle godine materijalnu štetu od 160 milijardi dolara, saopštila je danas osiguravajuća kuća Munich Re.
"Prošle godine, prirodne katastrofe nanijele su štetu od 160 milijardi dolara i gubitak osiguravajućim kućama od 65 milijardi dolara širom svijeta", navodi se u saopštenju.

Oko 67 posto materijalnih gubitaka i 90 posto štete koju su pretrpjele osiguravajuće kuće dogodilo se u SAD, a najveću pojedinačnu štetu nanio je uragan Sandy - oko 25 milijardi dolara.

Osim ove oluje, SAD su bile pogođene sušama, kao i tornadima, navodi njemačka osiguravajuća kuća, a prenosi AFP.

Globalni gubici u prirodnim katastrofama prošle godine bili su znatno manji nego u 2011. godini, kada su dostignute rekordne cifre zbog zemljotresa u Japanu i na Novom Zelandu, kao i zbog velikih poplava na Tajlandu.

U 2011. godini nanesena je materijalna šteta od 400 milijardi dolara, a osiguravajuće kuće morale su da isplate nadokandu od 119 milijardi dolara.

Prošle godine, u prirodnim katastrofama živote je izgubilo 9.500 ljudi, a u 2011. godini 27.200 lica.

"Relativno mali broj smrtnih slučajeva rezultat je činjenice da se u 2012. godini mali broj velikih prirodnih katastrofa dogodio u zemljama u razvoju, u kojima ovakvi događaji obično odnose veći broj života", dodaje se u saopštenju.

Šef odjeljenja Munich Rea za procjenu rizika Peter Hoppe rekao je da se u budućnosti u svijetu može očekivati više događaja kao što je uragan Sandy, koji je nanio veliku štetu na istočnoj obali SAD.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: