Međunarodna kontakt grupa
0

Priprema se plan za okončanje sukoba u Libiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna kontakt grupa za Libiju priprema plan koji bi trebalo da dovede do prekida neprijateljstava u toj afričkoj zemlji i otvaranja puta za pregovore dvije strane i pronalaženja političkog rješenja krize.

Predstavnici kontakt grupe će se, kako je zvanično najavljeno u Ankari, sastati 13. aprila u Dohi, prijestonici Katara. Najavljujući taj međunarodni skup, premijer Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja radi na pripremi plana koji bi trebalo da dovede okončanja sukoba u Libiji i podrazumjevao bi prekid vatre i povlačenje vojnih snaga Moammara Gaddafija iz nekih gradova.

"Vojne jedinice Gaddafija bi trebalo da uklone opsadu nekih gradova i da se povuku", rekao je u četvrtak navečer Erdogan na pres-konferenciji u Ankari, prenijele su zapadne agencije.

Turski premijer, međutim, nije precizirao na koje je gradove mislio, ali je u svoju inicijativu uključio i apel za stvaranje "sigurnog humanitarnog prostora" koji bi omogućio isporuku pomoći libijskom narodu.

Predstavnici zvanične Ankare imali su posljednjih dana kontakte i s izaslanicima vlade Moammara Gaddafija i s predstavnicima Nacionalnog vijeća koji zastupa interese opozicije - pobunjenika.

Zasad, međutim, nije jasno kako će na ove inicijative reagovati predstavnici dvije zaraćene strane.

Turska je jedna od rijetkih zemalja koja, od izbijanja krize sredinom februara, održava konatkte i s vladom i s opozicijom u Libiji.