Svijet
0

Princ Harry napustio Afganistan

FENA
Unuk britanske kraljice Elizabete Druge, princ Harry, koji se tokom proteklih deset sedmica u sastavu svoje jedinice borio u Afganistanu, bit će vraćen u Britaniju, javile su agencije.

Odluka o njegovom povratku donesena je nakon što je u javnost, i pored odluke svih medija u Velikoj Britaniji da ne objavljuju gdje se Harry nalazi, putem jednog američkog sajta "procurila" vijest da je on uključen u borbe protiv talibana na jugu Afganistana.

Poslije ogromnog publiciteta koji je ova vijest izazvala u Britaniji i svijetu, pojavili su se izvještaji da su službe sigurnosti upoznate s konkretnim prijetnjama - kako Harryju tako i njegovim saborcima.

Izvori iz ministarstva odbrane sada kažu da je treći po redu nasljednik britanske krune povučen iz Afganistana zbog straha za njegovu sigurnost.

Princ Harry je sa svojim pukom bio na položajima u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand. On je otputovao u Afganistan u decembru, ali britanski mediji iz sigurnosnih razloga u dogovoru s ministarstvom obrane nisu o tome izvijestili javnost.