Poruka Nijemcima
61

Primjer za ostale: Estonija će ukrajinskoj vojsci donirati sve svoje haubice

B. H.
Foto: Vojska Estonije
Foto: Vojska Estonije
Vlada Estonije odlučila je donirati sve svoje haubice od 155 mm ukrajinskoj vojsci, objavio je danas Glavni štab vojske Ukrajine.

"Dajemo sve naše haubice od 155 mm Ukrajini i želimo napraviti presedan na ovaj način kako druge zemlje ne bi imale izgovore zašto Ukrajini ne mogu dati oružje za pobjedu u ratu", kazao je estonski veleposlanik u Ukrajini Kaimo Kuusk.

U Ukrajinu će biti poslani deseci haubica FH-70 155 mm i D-30 122 mm.

Najveći ikada estonski vojni paket pomoći Ukrajini, vrijedan 133 miliona eura ili više od jedan posto BDP-a zemlje, također uključuje hiljade topničkih granata za haubice, stotine protutenkovskih bacača granata Carl-Gustaf M2 sa streljivom i pomoćne oprema za topničke jedinice.

Pored toga, Estonija nastavlja pružati osnovnu i specijalizovanu vojnu obuku za ukrajinske vojnike

"Također smo zahvalni saveznicima koji su se pridružili Obećanju iz Tallinna i obvezali se da će zajednički podržati niz donacija, uključujući borbene tenkove, teško topništvo, protuzračnu odbranu, streljivo i pješadijska borbena vozila", stoji u objavi Glavnog štaba.

Obećanje iz Tallinna zajednička je izjava Estonije, Velike Britanije, Poljske, Latvije i Litve potpisana 19. januara zajedno s predstavnicima Danske, Češke, Nizozemske i Slovačke, u kojoj ističu da namjeravaju pružiti podršku Ukrajini u borbi protiv ruske agresije dok god ona traje.