Svijet
0

VIDEO / Prijestonica Jamajke pod opsadom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jamajka se i dalje nalazi u nemirima, a vanredno stanje u prijestonici Kingstonu i dalje je na snazi.

Najmanje dvoje vojnika je ranjeno, dok su isto tako najmanje tri osobe poginule u nasilju, koje je izbilo zbog najave tamošnjih vlasti o hapšenju i izručenju narko šefa Christophera Dudusa Cokea SAD-u. Dva vojnika su ranjena u dijelu Kingstona poznatom kao Tivoli vrtovi te su oni prebačeni do gradske rive, gdje su im pomoć pružili vojni doktori.

Jamajčanske vlasti tvrde kako su najmanje dva policajca te jedan civil poginuli, dok je sedam policajaca ranjeno, otkako je započela ulična borba između kriminalnog Cokeovog miljea i vlasti.

Strane agencije prenose i brojne izvještaje o pljačkama i otmicama automobila. Kingston, koji je inače popularno turističko odredište, tako je već drugi dan poprište nasilja i talac pobješnjelog narko miljea, koje se protivi izručenju svojeg šefa SAD-u.

Policija je pokušala probiti barikade iza kojih se naoružani kriminalci skrivaju i pucaju po njima, no morali su se povući, nakon što je na njih otvorena vatra s krovova obližnjih zgrada, koje se nalaze iza barikada.

SAD su od Jamajke zatražile Cokeovo izručenje još u avgustu prošle godine, a Jamajčanske vlasti su to odobrile tek kad su prikupljeni dokazi o njemu putem ilegalnog prisluškivanja.