Svijet
0

Narkokralj Dudus Coke pristao na izručenje SAD-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jamajčanski narkokralj Christopher "Dudus" Coke (42), koji je uhapšen prije dva dana u predgrađu Kingstona, pristao je u četvrtak da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, ističući da je to u najboljem interesu njegove obitelji i zemlje.

U saopćenju za medije Coke je naveo da je duboko ožalošćen što je prošlog mjeseca u sukobima njegovih sljedbenika i snaga sigurnosti na ulicama Kingstona stradalo 76 osoba.

Sjedinjene Države su zatražile Cokeovo izručenje u augustu 2009., javila je američka novinska agencija Associated Press (AP).

Narkokralj koga u Washingtonu smatraju odgovornim za mnogobrojna ubistva na Jamajci i u SAD-u tokom sukoba vezanih za krijumčarenje kokaina 1980-ih, na saslušanju u četvrtak je izjavio kako je siguran da će se ustanoviti da je nevin, te da će mu biti dopušteno da se vrati svojoj obitelji.

Izručenje "Dudusa" Sjedinjenim Državama, koje smatraju da je on jedan od najopasnijih narko bosova na svijetu, očekuje se ubrzo.

Bude li Coke osuđen po optužnici koja je protiv njega podignuta u New Yorku, prijeti mu doživotni zatvor.

Vlasti Jamajke odbacile su prvi zahtjev za njegovo izručenje, kada je prošle godine protiv njega podignuta optužnica, zbog čega su odnosi te zemlje sa SAD-om zahladnili.