New York
0

Prijedlog arapske rezolucije Vijeću sigurnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libija je predala u srijedu navečer Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), u ime arapske grupe, prijedlog rezolucije kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi te njegovo puno poštivanje od strane Izraela i Hamasa.

Tekst oštro osuđuje "vojne napade i pretjeranu, nesrazmjernu i slijepu upotrebu sile Izraela, u kojoj ima veliki broj mrtvih i povrijeđenih nevinih palestinskih civila, uključujući žene i djecu".

Ona zahtijeva "hitan prekid vatre i njegovo poštivanje s obije strane".

Prijedlog rezolucije također poziva Izrael da "striktno poštuje svoje obaveze u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, posebno Ženevsku konvenciju koja se odnosi na zaštitu civila u vrijeme rata".

Vijeće nije predvidjelo odmah razmatrati ovaj tekst, koji se najprije mora ispregovarati.

Novi sastanak Vijeća sigurnosti mogao bi se održati narednih dana uz učešće šefova diplomatija arapskih zemalja, objavili su sudanski ambasador pri UN-u Abdalmhmood Abdalhaleem Mohamed i predstavnik Arapske lige Yahya Mahmassani.

Arapske zemlje odlučile su u srijedu u Kairu da zatraže od Vijeća sigurnosti UN-a usvajanje rezolucije koja će "primorati" Izrael da okonča vojne operacije u pojasu Gaze.