Svijet
57

Prije deset godina napustila nas je Susan Sontag, velika prijateljica Sarajeva i BiH

Klix.ba
Velika prijateljica BiH Susan Sontag, američka publicistkinja i veliki borac za ljudska prava, napustila nas je na današnji dan prije deset godina.

Jedna od najvećih intelektualki 20. vijeka, aktivistkinja koja se do posljednjeg trenutka borila za pravdu i ljudske slobode zadužila je Sarajevo, ali i sve građane BiH, stoga je, u znak zahvale, 2010. godine trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu nazvan njenim imenom.

Susan Sontag je u Sarajevo prvi put došla 1993. godine, na nagovor sina Davida, koji je radio kao fotoreporter u opkoljenom gradu. Vidjevši stradanja Sarajlija, mučko ubijanje grada i uništavanje ljepota, bez razmšljanja je ponudila pomoć. Iste te godine odlučila je režirati predstavu "Čekajući Godota" na festivalu MESS i na taj način skrenuti svijetu pažnju na to šta se dešava u Sarajevu.

Još tada je istakla kako je Godot pisan za Sarajevo pod opsadom.

"U Sarajevu, kao i drugdje, ljude umjetnost osnažuje i umiruje, potvrđujući i preorganizirajući njihovo osjećanje realnosti", istakla je tada velika prijateljica Sarajeva koja je proglašena počasnim građaninom glavnog grada BiH.

Predstava "Čekajući Godota" igrana je u Pozorištu mladih, a vijest o toj predstavi, o ljudima koji čekaju, a ne mogu dočekati kraj tuge, beznađa i straha, objavljena je u brojnim svjetskim medijima.

Heroina Susan Sontag bila je i prva koja je kazala da se u BiH dešava genocid, a o patnjama i stradanjima Sarajlija govorila je nazivajući agresiju "Španskim građanskim ratom našeg vremena". Upamćena je ostala njena rečenica: "Svako ko ostane neutralan u ovom ratu je gov*o."

U opkoljeno Sarajevo je došla devet puta i dijelila istu patnju sa Sarajlijama. Nije bila jedna od onih koji su u grad ulazili pod pratnjom i zaštitom UNPROFOR-a, već je živjela u zgradi Papagajci sa Sarajlijama i preživljavala dan za danom, izbjegavajući snajperske metke i neprekidno moleći za vojnu intervenciju i odbranu BiH.

Svoj posljednji roman napisala je 2000. godine, a posvetila ga je svojim prijateljima u Sarajevu.

Susan Sontag je rođena 16. januara 1933. u New Yorku, a umrla je u svom rodnom gradu u 71. godini, nakon komplikacija proizašlih iz leukemije. Sahranjena je na poznatom Montparnasse groblju u Parizu.