Gdanjsk
0

Prije 71 godinu napadom Njemačke na Poljsku počeo je II svjetski rat

SRNA
Zavijanje sirena probudilo je jutros u zoru građane poljskih gradova Vjelunj i Gdanjsk, podsjetivši ih da je u to vrijeme, prije 71 godinu, napadom Njemačke na Poljsku počeo Drugi svjetski rat.

Prvog septembra 1939. godine njemački ratni brod "Schleswig-Holstein" otvorio je vatru na poljski vojni garnizon na poluostrvu Westerplatte u Gdanjsku.

Istovremeno, njemačke trupe pokrenule su invaziju na Poljsku iz tri pravca. Zbog ovih napada Britanija i Francuska objavile su rat Njemačkoj tri dana kasnije.

"Westerplatte je jedno od onih iskustava koja su predstavljala osnovu za odlučnost da se gradi novi, bolji evropski svet u kome susedi ne moraju da se boje jedni drugih", rekao je  jutros na obilježavanju 71. godišnjice izbijanja Drugog svjetskog rata predsjednik Poljske Bronislav Komorowski.

Poljski predsjednik podsjetio je na mudrost očeva osnivača Evropske unije, sažetu u jednostavnu parolu: "Nije bilo Evrope, bio je rat".

Komorowski je rekao da danas imamo Evropu i poručio da zajedno možemo da se osjećamo bezbjedno. 

"Evropa postoji, rat postaje historijsko iskustvo", rekao je Komorowski.
Na svečanosti na Westerplatteu, gdje je 60 dobrovoljaca izvelo istorijsku rekonstrukciju odbrane poluostrva u kojoj je 200 poljskih vojnika odolijevalo njemačkim napadima do 7. septembra, britanski istoričar Norman Davis upozorio je da danas snaga država ne leži u sili, već u prijateljskim odnosima sa susjedima.

Poljski predsjednik Bronislav Komorowski, u duhu naglašavanja značaja zajedničke Evrope za nacionalne interese Poljske, za svoju prvu, trodnevnu posjetu, u koju se uputio upravo iz Gdanjska, odabrao je Brisel, a zatim u četvrtak nastavlja u Pariz i na kraju u Berlin.