Zaljubljenik u sport
0

VIDEO / Priča autističnog dječaka koji je postao košarkaški heroj

Sarajevo-x.com
Jason McElwain
Jason McElwain
Amerikanac Jason McElwain, poznatiji pod nadimkom J-Mac, na naslovnice je dospio 2006. godine kada je za četiri minute košarkaške utakmice postigao 20 poena. Autistični mladić ima veliku strast prema košarci. Njegov trener Jim Johnson mu je kasnije dodijelio ulogu menadžera.

Škola Greece Athena je igrala finale sa školom Spencerport. Greece Athena je imala prednost, pa je trener Johnson odlučio McElwainu dati četiri minute vremena za igru. Nakon što je promašio prva dva šuta, McElwain je pogodio šest trica, a ubacio je i jedan koš za dva poena. Na kraju utakmice, publika je ušla u teren i počela slaviti.

Jason McElwain je rođen 1. oktobra 1987. godine. Autizam mu je dijagnosticiran vrlo rano. S porodicom je živio u New Yorku. Ranije je imao problema u komunikaciji sa ostalom djecom. Kako je rastao, sticao je sve bolje vještine. Iako je bio u razredu za djecu sa posebnim potrebama, McElwain je uživao u košarci. U ovaj sport ga je uveo njegov stariji brat Josh.

Nakon utakmice, direktor WROC Kanala 8, John Kucko, uzeo je snimak i prikazao ga u večernjim vijestima. Drugi dan su isto učinile i druge TV kuće, McElwain je postao poznat širom SAD-a. Bivši predsjednik SAD-a, George Bush, 2006. godine se upoznao sa McElwainom.

Kasnije se ovaj mladić pojavljivao u brojnim emisijama poput Oprah Winfrey Showa, Larry King Live, Good Morning America i Today, a 2009. godine je snimio reklamu za piće Gatorade, koja se prikazivala tokom Super Bowla. Ove godine je bio gost u emisiji The Talk. U kojoj je govorio o autizmu. Rekao je i da je postao seniorski trener U17 East Fusion AAU košarkaškog tima. Umjetnik Iron Butter mu je posvetio pjesmu. McElwain je napisao knjigu o svom životu pod nazivom The Game od My Life. Objavljena je 2008. godine. Racenziju mu je napisao između ostalih i slavni košarkaš Magic Johnson.

McElwain je dobio brojne ponude za snimanje filma o njegovom životu. Autorska prava je kupila kompanija Columbia Pictures, a scenarij se još uvijek piše.

McElwain planira završiti koledž, a trenutno radi za marked Wegman Food u New Yorku. Ljudi ga prepoznaju i traže autograme. On je priznao da ne igra često košarku, ali često putuje širom SAD-a i prikuplja sredstva za istraživanje autizma, objavio je Daily Mail.