Košarka
0

NBA lockout: Dok neki biraju nove klubove, drugi se vraćaju studiju

Totalsport
Russel Westbrook i Kevin Love
Russel Westbrook i Kevin Love
Četvorica zvijezda NBA lige ovog će ljeta i jeseni zamijeniti košarkaške treninge i utakmice povratkom u školske klupe. Riječ je o Russellu Westbrooku, Kevinu Loveu, Trevoru Arizi i Baronu Davisu.

Svi ti igrači zbog preranog odlaska u NBA ligu nisu završili školovanje na Kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu (UCLA). Kao pomoćnik direktora za sportske ekipe i ekipe univerziteta, Kenny Donaldson predložio im je da neigranje tokom štrajka u ligi, umjesto u unosne dvomjesečne ili tromjesečne ugovore u Evropi ili Aziji, investiraju u vlastito obrazovanje, odslušaju pokoji seminar i pokušaju riješiti poneki ispit do postizanja sporazuma o novom kolektivnom ugovoru, time i do odgođenog početka nove sezone.

"Kada je štrajk postao neizbježan, nazvao sam naše bivše igrače i predstavio im svoj plan. Naravno, teško da bih ih mogao pridobiti za nešto što ih ne interesuje. Predstavio sam im sve opcije i izabrali su određene seminare koji im se u ovom trenutku čine najinteresantnijim. To ih je privuklo natrag studiranju", kazao je Donaldson, dok je jedan od spomenutih košarkaša, krilo New Orleans Hornetsa Trevor Ariza, dodao:

"Vratio sam se knjigama zbog dvojice svojih sinova. Jednog će dana shvatiti da je njihov tata ispunio svoj košarkaški san, a da pritom nije ostao bez diplome. Bit će to najbolji primjer koji im kao otac mogu dati", rekao je 26-godišnji košarkaš.

Donaldson je također na predavanja navratio bivšeg krilnog igrača New Jerseyja i Dallasa Eda O'Bannona (39), ponajboljeg igrača UCLA-ove ekipe koja je 1995. godine došla do naslova univerzitetskog (NCAA) prvaka Sjedinjenih Država, dok povratak studiju također razmatraju bek Denver Nuggetsa Arron Afflalo i razigravač New Jersey Netsa Jordan Farmar, koji je nedavno potpisao ugovor s Maccabijem.

Zanimljivo je da je svoje akademsko obrazovanje i Michael Jordan završio dvije godine nakon što je napustio sveučilište North Carolina odlučivši se prijaviti na NBA draft 1984. godine. Diplomirao je 1986.

Dwyane Wade nema sličnih ambicija. Zvijezda Miami Heata završila je tri godine studija na Marquetteu, a ove jeseni želi igrati, kako je sam rekao, "negdje".

"Ako već ne mogu u NBA-u, naći ću klub negdje drugdje", rekao je Wade.

Bez diplome će gotovo sigurno život nastaviti njegov suigrač LeBron James, koji nije niti krenuo na studij otišavši, poput Kobea Bryanta, u NBA ligu direktno iz srednje škole. James se zato bavi humanitarnim radom: u utorak je u Akronu, rodnom gradu u Saveznoj državi Ohio, otvorio školski dom za siromašnu djecu u čije je renoviranje njegova porodična zaklada uložila 240.000 dolara.

"Iz djetinjstva se sjećam ove zgrade kao opskurnoga, zastrašujućeg mjesta, kraj kojeg smo svi strahovali proći. Ova mi je preobrazba stoga nevjerovatna", rekao je ponajbolji košarkaš današnjice.

NBA