{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako preživjeti u najgorem sibirskom zatvoru

20.6.2013. u 10:14
6
3
Kako preživjeti u najgorem sibirskom zatvoru
6
Kako preživjeti u najgorem sibirskom zatvoru
Ulaz u Krasnoyarsk
Boris Kovalyov je 32-godišnjak koji je veći dio svojih zrelih godina proveo u nekim od najgorih zatvora u Rusiji. Sada služi kaznu u jednom od najgorih kaznenih režima na svijetu, u zatvoru u sibirskom gradu Krasnoyarsku.
Kovalyov je već služio kaznu u Krasnoyarsku zbog krađe, ali je pušten zbog dobrog vladanja. Samo nekoliko mjeseci nakon odsluženja kazne, vratio se u Krasnoyarsk, ovog puta zbog trgovine drogom. Prema ruskom zakonu, ukoliko osuđenik ponovi prekršaj, mora odslužiti i vrijeme kojeg je pošteđen puštanjem iz zatvora.

Kovalyov je osuđen na osam godina u dobro osiguranom zatvorskom logoru u blizini sela Ariyskhe, ali je nakon dvije godine prebačen u strogi zatvor Krasnoyarsk.

Čuvari sa puškama u rukama budno stražare na svojim osmatračnicama dok posjetioci ulaze u "zonu" i izlaze iz nje. Svi posjetioci moraju predati svoje pasoše i lične karte prije nego uđu u glavnu zgradu.

Surova klima samo doprinosi osjećaju izolacije u zatvoru. Sibirske duge i hladne zime često temperaturu unutar zatvora spuštaju i do -11 stepeni celzija.

U Krasnoyarsku su smješteni zatvorenici sa višestrukim presudama za teške zločine. Ipak, situacija je danas bolja nego u nekadašnjim gulazima. Kazneni sistem je fokusiran na to da zatvorenicima pruži priliku za reformu. Zatvorenici rade u različitim radionicama i proizvode razne stvari, od odjeće do namještaja. Tu su i edukativni, sportski i kulturni programi, a za razliku od gulaga, zatvorenicima su religijske aktivnosti čak i preporučene. Drvena crkva iz 19. stoljeća je rastavljena u predgrađu Krasnoyarska i prebačena u zatvor.

Kroz edukativne programe zatvorenici imaju najveće šanse za ranije puštanje i uspjeh u životu na slobodi. Kovalyov je tako, služeći kaznu, završio srednju školu, a bavi se i vannastavnim aktivnostima.

Fotoreporter Ilya Naymushin, koji je posjetio zatvor, navodi da je Kovalyov naučio uređivati i pripremati izvještaje za druge osuđenike, a radi i kao snimatelj za zatvorsku televiziju. Pored toga, Kovalyov je i stolar, mehaničar i kapiten nogometnog, odbojkaškog i košarkaškog tima.

"Boris se dobro uklopio u okolinu i pronašao je zajednički jezik sa zatvorenicima i čuvarima", ispričao je Naymushin, objašnjavajući da je upravo zahvaljujući jednom od klubova Kovalyov pušten dvije i po godine ranije.

Iako su dosta napredovali, ruski zatvori su i dalje jedni od najgorih na svijetu. "Fotografišem zatvorske logore u Sibiru već 15 godina. Možete se navići na mnoge stvari, čak i zatvorenost, ali i kratko vrijeme provedeno na ovakvim mjestima donosi snažan osjećaj sputanosti i pokazuje koliko je ograničenje slobode u suprotnosti sa ljudskom prirodom", objasnio je Naymushin.

U Rusiji se trenutno nalazi 850 hiljada zatvorenika, od kojih su mnogi osuđeni na prinudni rad. Među zatvorenicima je i 60 hiljada žena smještenih u logore. Sudeći prema istraživanjima Međunarodnog centra za zatvorske studije, Rusija zatvara više ljudi nego ijedna druga zemlja na svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: