Svijet
6

Kako preživjeti u najgorem sibirskom zatvoru

Klix.ba
Ulaz u Krasnoyarsk
Ulaz u Krasnoyarsk
Boris Kovalyov je 32-godišnjak koji je veći dio svojih zrelih godina proveo u nekim od najgorih zatvora u Rusiji. Sada služi kaznu u jednom od najgorih kaznenih režima na svijetu, u zatvoru u sibirskom gradu Krasnoyarsku.

Kovalyov je već služio kaznu u Krasnoyarsku zbog krađe, ali je pušten zbog dobrog vladanja. Samo nekoliko mjeseci nakon odsluženja kazne, vratio se u Krasnoyarsk, ovog puta zbog trgovine drogom. Prema ruskom zakonu, ukoliko osuđenik ponovi prekršaj, mora odslužiti i vrijeme kojeg je pošteđen puštanjem iz zatvora.

Kovalyov je osuđen na osam godina u dobro osiguranom zatvorskom logoru u blizini sela Ariyskhe, ali je nakon dvije godine prebačen u strogi zatvor Krasnoyarsk.

Čuvari sa puškama u rukama budno stražare na svojim osmatračnicama dok posjetioci ulaze u "zonu" i izlaze iz nje. Svi posjetioci moraju predati svoje pasoše i lične karte prije nego uđu u glavnu zgradu.

Surova klima samo doprinosi osjećaju izolacije u zatvoru. Sibirske duge i hladne zime često temperaturu unutar zatvora spuštaju i do -11 stepeni celzija.

U Krasnoyarsku su smješteni zatvorenici sa višestrukim presudama za teške zločine. Ipak, situacija je danas bolja nego u nekadašnjim gulazima. Kazneni sistem je fokusiran na to da zatvorenicima pruži priliku za reformu. Zatvorenici rade u različitim radionicama i proizvode razne stvari, od odjeće do namještaja. Tu su i edukativni, sportski i kulturni programi, a za razliku od gulaga, zatvorenicima su religijske aktivnosti čak i preporučene. Drvena crkva iz 19. stoljeća je rastavljena u predgrađu Krasnoyarska i prebačena u zatvor.

Kroz edukativne programe zatvorenici imaju najveće šanse za ranije puštanje i uspjeh u životu na slobodi. Kovalyov je tako, služeći kaznu, završio srednju školu, a bavi se i vannastavnim aktivnostima.

Fotoreporter Ilya Naymushin, koji je posjetio zatvor, navodi da je Kovalyov naučio uređivati i pripremati izvještaje za druge osuđenike, a radi i kao snimatelj za zatvorsku televiziju. Pored toga, Kovalyov je i stolar, mehaničar i kapiten nogometnog, odbojkaškog i košarkaškog tima.

"Boris se dobro uklopio u okolinu i pronašao je zajednički jezik sa zatvorenicima i čuvarima", ispričao je Naymushin, objašnjavajući da je upravo zahvaljujući jednom od klubova Kovalyov pušten dvije i po godine ranije.

Iako su dosta napredovali, ruski zatvori su i dalje jedni od najgorih na svijetu. "Fotografišem zatvorske logore u Sibiru već 15 godina. Možete se navići na mnoge stvari, čak i zatvorenost, ali i kratko vrijeme provedeno na ovakvim mjestima donosi snažan osjećaj sputanosti i pokazuje koliko je ograničenje slobode u suprotnosti sa ljudskom prirodom", objasnio je Naymushin.

U Rusiji se trenutno nalazi 850 hiljada zatvorenika, od kojih su mnogi osuđeni na prinudni rad. Među zatvorenicima je i 60 hiljada žena smještenih u logore. Sudeći prema istraživanjima Međunarodnog centra za zatvorske studije, Rusija zatvara više ljudi nego ijedna druga zemlja na svijetu.