Potez hvale vrijedan
0

Preživjelim žrtvama napada u Christchurchu omogućen stalni boravak na Novom Zelandu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Muslimanima koji su bili žrtve terorističkog napada na dvije džamije u Christchurchu odobrava se stalni boravak na Novom Zelandu. Odjeljenje za imigracije na Novom Zelandu kreiralo je novu vizu u srijedu, posebno za ljude koji su bili u džamijama Masjid Al Noor ili Linwood tokom napada.

Naime, 50 ljudi je ubijeno kada je naoružani napadač 15. marta upao u dvije džamije na Novom Zelandu, u kojima je otvorio vatru. Još 50 ih je teško povrijeđeno u napadima koji su označeni kao najteži slučaj terorizma u historiji Novog Zelanda.

Viza za stalni boravak u Christchurchu važi od 24. aprila i odnosi se na svakoga ko je bio prisutan u bilo kojoj od ove dvije džamije za vrijeme napada. Članovi porodica prisutnih u džamijama za vrijeme napada također imaju pravo na vizu, međutim, oni kojima je odobrena viza moraju živjeti u zemlji.

Valja podsjetiti i da je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern osudila napade i jasno ih nazvala terorističkim aktom te je brzo uvela nove zakone o posjedovanju oružja nakon napada.

Prijave za dobijanje vize mogu se podnositi sve do 24. aprila 2021. godine, javlja Daily Mail.