Nakon potresa u Čileu
0

Preživjeli u Dichatou cijelu sedmicu čekaju pomoć

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tragedija koja je zadesila Čile nakon snažnog zemljotresa prošle subote mnoge porodice ostavila je bez vode, hrane i krova nad glavom. Neki od njih i sedam dana poslije čekaju na pomoć.

Najteže je stanje u južnom dijelu zemlje, gdje beskućnici očajnički prizivaju upomoć, frustrirani načinom na koji odlazeća predsjednica Michella Bachelet rukovodi situacijom.

Oni su jasan dokaz da je administracija prespora pri mobilizaciji snaga koje će pomoći žrtvama zemljotresa od 8,8 stepeni po Richteru, javlja Reuters.

Fernando Valenzuela (44), Čileanac koji sa suprugom živi u jednom od 42 šatora podignuta u gradu Dichatou, u blizini epicentra potresa, gnjevno osuđuje vladinu neorganizovanost.

"99 posto pomoći koju dobijamo je od sugrađana, a samo jedan posto od vlade", kaže on, dok kuha jelo na improvizovanom šporetu.

Područje Dichatoa uništeno je cunamijem koji je pokrenuo potres, pa iako je avion spustio namirnice, vodu, hranu i pokrivače na mjesto 30 km udaljeno odatle, do njih još uvijek ništa nije stiglo.

Mnogi preživjeli uopšte nisu bili upozoreni na cunami, koji je obalu pogodio nekoliko sati nakon zemljotresa, a mrtvima vlada smatra samo one koji su identifikovani.