{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Zemljotres u Čileu zabilježen sigurnosnim kamerama

S
28.2.2010. u 10:30
0
19
Zemljotres u Čileu zabilježen sigurnosnim kamerama
0
Uplakani čovjek čvrsto stišće ruku svoje mrtve supruge.. Na ulicama vlada haos. U brojnim dijelovima Čilea nema vode i struje. Građani su uplašeni i zbunjeni... Jedan od najjačih potresa ikada odnio je najmanje 300 života, a očekuje se da će taj broj rasti. Blizu 500.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom. Koliko je zemljotres bio jak pokazuju i snimci zabilježeni sigurnosnim kamerama.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


"Smatramo da će broj žrtava nastaviti rasti“, kazala je Carmen Fernandez, šef Nacionalne bezbjedonosne agencije.

Predsjednica Čilea Michelle Bachelet proglasila je stanje katastrofe i objavila kako još uvijek nije zatražena pomoć od drugih zemalja, mada su Barack Obama, predsjednik SAD-a, i brojni drugi šefovi svjetskih država već istakli kako stoje na raspolaganju za svaki vid pomoći.

Iako je potres u Čileu bio mnogo jači nego na Haitiju pričinjena šteta je daleko manja. Razlog tome je to što je Čile bio pripremljen za zemljotres. U toj zemlji izgradnja se radi po strogim pravilima, pogotovo iz razloga što je 1960. godine tu zemlju pogodio jedan od najjačih zemljotresa ikada.

"Zemljotresi ne ubijaju i ne pričinjavaju štetu ukoliko nema šta da se ošteti“, kazao je Eric Calais, geofizičar pri Univerzitetu Purdue.

Iako je zemljotres u Čileu prouzrokovao znatnu materijalnu štetu oštećenja na objektima su daleko manja nego na Haitiju.

Također, veća panika u Čileu je izbjegnuta. Predsjednica Michelle Bachlet je nakon zemljotresa neprestano izdavala saopštenja i savjetovala građane, dok Haićani nisu znali da li je njihov predsjednik uopšte živ.

Upozorenja najviše razine za cunami i dalje su na snazi iako su valovi na Havjima, u Japanu, te na Novom Zelandu bili mnogo manji nego što se očekivalo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: