Nevjerovatan nemar
49

Preživjeli sa muzičkog festivala Nova tužili izraelsku vojsku: Jedan poziv spriječio bi tragediju

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sudionici muzičkog festivala Nova koji su preživjeli Hamasov napad i masakr od 7. oktobra tužili su sigurnosne snage Izraela za naknadu štete zbog nemara tvrdeći da je tragedija mogla biti izbjegnuta.

Ukupno 42 osobe podnijele su tužbu Okružnom sudu u Tel Avivu protiv sigurnosne službe Shin Beta, Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), izraelske policije i Ministarstva odbrane, navodeći više primjera u kojim nisu obavili svoje dužnosti. Traže odštetu u vrijednosti od 56 miliona dolara.

"Jedan telefonski poziv zvaničnika IDF-a komandantu odgovornom za party da ga odmah prekine, s obzirom na očekivanu opasnost, spasio bi živote i spriječio fizičke i psihičke povrede stotine učesnika zabave, uključujući i tužitelje", navodi se u tužbi.

"Nemar i grubi previd su nevjerovatni", navodi se.

Gubitak zarade, bol i patnja, gubitak životnih zadovoljstava, gubitak buduće zarade i medicinski troškovi bili su među zahtjevima uključenim u tužbu, prenosi The Times of Israel.

Festival, u blizini kibuca Reim, bio je među nekoliko lokacija na kojima su 7. oktobra militanti Hamasa izvršili napad i napravili masakr.

Tužitelji su naveli da su počinjeni nasilni zločini nad sudionicima, od kojih su neki silovani i ubijeni i živi spaljeni, dok su se preživjeli skrivali ispod leševa i skloništa za bombe, u masakru, koji je počeo u 6.30 ujutro i trajao do oko 12 sati.

"Hamas je ubio 364 sudionika i oteo 40 u Gazi, od kojih su neki pušteni, a neki se vode kao nestali. Mnogi su fizički ili psihički povrijeđeni, uključujući i tužioce", navodi se u tužbi.

U tužbi se citiraju izvještaji nakon masakra, u kojima se navodi da su visoki oficiri u diviziji Gaza izrazili zabrinutost zbog partya, te da se komandant operacije protivio njegovom održavanju. Također je navedeno da je šef Shin Beta Ronen Bar održao konsultacije prethodne noći, pa čak i poslao tim za specijalne operacije na granicu noć prije napada.

"U noći između 6. i 7. oktobra obavljene su najmanje dvije procjene IDF-a zbog neuobičajenih incidenata na granici Pojasa Gaze, jedna blizu ponoći i druga oko 3 sata ujutro, nekoliko sati prije napada Hamasa", navodi se u tužbi.

Tužitelji su izrazili nevjericu da, uprkos strahu službenika sigurnosti da bi moglo doći do borbenih dejstava, uključujući pokušaje zarobljavanja vojnika i civila, nije izdata hitna naredba za zabranu okupljanja.

Rekli su da IDF nije bila u mogućnosti da adekvatno osigura obezbjeđenje događaja jer su mnogi vojnici bili kod kuće tokom praznika Simhat Tore. Samo 27 policajaca je bilo stacionirano na zabavi, od kojih većina nije posjedovalo duge cijevi, kako se zahtjeva kada se nalaze blizu granice, rekli su podnosioci tužbe.

Advokat Shimon Buchbut, penzionisani komandant Ratnog vazduhoplovstva koji se navodi kao stručnjak u tužbi, rekao je da je IDF nemarno dao odobrenje za održavanje partya i da bilo koji razuman zvaničnik ne bi dozvolio da se on nastavi.

"Događaj je održan na maloj udaljenosti od granice Pojasa. Buku sa zabave čuli su stanovnici Gaze, a sudionici su bili laka meta za teroristički napad", stoji u tužbi.

Jedan od tužitelja je opisao kako je pobjegao sa mjesta događaja u sklonište na ulazu u kibuc Reim, gdje su pripadnici Hamasa pucali i bacali granate. Tužilac se pokrio dijelovima tijela dok su pripadnici Hamasa pokušavali da zapale sklonište.