Čile
0

Preživjeli putnici pomišljali na kanibalizam

Sarajevo-x.com
Foto: Guardian
Foto: Guardian
Putnici preživjeli u avionskoj nesreći na jugu Čilea proveli su pet dana u slomljenom trupu aviona sa temperaturama ispod nule. U iskušenju su pomišljali i na kanaibalizam, što predstavlja svojevrsni eho avionske nesreće, koja se desila u Andima prije 36 godina.

Avion Cessna 208 sa devet putnika srušio se u planinskom predjelu u Patagoniji, u blizini La Junte, u gradu koji se nalazi u blizini granice sa Argentinom. Nedavne vulkanske eksplozije u području prisilile su avione da se kreću prema moru, pomjerivši iskusne pilote sa njihovog normalnog kursa letenja.

“Mi smo letjeli u veoma lošim uslovima. Bilo je kiše i susnježice. Bili smo na deset minuta od dolaska”, izjavio je Jose Miguel Almonacid, jedan od preživjelih.

U srijedu popodne pilot helikoptera Blackhawk iz čileanskih zračnih snaga je opazio avion Cessna, kako napola viri iz šume. Zbog vjetra, snijega i nemogućnosti prilaza, spasilačka operacija se nastavila u četvrtak, sa devet živih putnika i tijelom mrtvog pilota, koji nisu bili u stanju da se pomaknu.

“Bilo je mnogo snijega, hladnoće i oluje”, izjavio je Almonacid. “Mnogo smo se molili jer smo jedan saputnik i ja vjernici. Mislio sam kako mnogo pate i zamišljao sam svoju sahranu i sve ostalo”, dodao je Almonacid.

Preživjeli putnici i pilot skupili su se u trupu aviona, jedući krekere i pokušavajući održati vatru na temperaturi ispod nule. Pilot Nelson Bahamondes je preživio početni udar, ali je polako iskrvario u pilotskoj kabini. Umro je dva dana poslije nesreće.

Bahamondes, iskusni pilot sa približno 16.000 sati leta, je osigurao rukovodstvo i smjernice tokom prva dva dana, objasnivši putnicima da bi radio prenosnik mogao pomoći spasiocima da lociraju avion. Nakon što je nestalo hrane, Bahamondes je umro.

“On je imao veliku posjekotinu na glavi, veliku ranu i izgubio je mnogo krvi”, izjavio je Victor Suazo, čileanski policijski službenik koji se našao među putnicima.

Uskoro je glad iscrpila snagu putnika i raspravljali su o tome da li trebaju pojesti tijelo pilota. “Razmišljali smo o ovome, ali se neki ljudi nisu složili jer je situacija već uveliko bila ekstremna”, rekao je Sauzo.

Ova nesreća je podsjetila na onu iz 1972. godine kada se avion sa urugvajskim ragbi timom srušio u snježna polja Anda, nakon čega su neki igrači pojeli dijelove tijela mrtvih kolega. Knjiga i film “Alive” su utemeljeni na njihovoj sedamdesetdvodnevnoj borbi za preživljavanje, objavio je Guardian.